Tomaters hemmelige skønhedsingrediens
Lycopen er det caroten, der giver planter deres røde farve, og har kæmpe skønheds- og helbredsmæssige egenskaber bl.a.:
Er en kraftig antioxidant.
Øger hudens procollagenniveau. Procollagen er et molekyle, der giver huden struktur og elasticitet. Manglende procollagen ælder huden.
Beskytter huden mod solskader – mindsker rødmen fra UVB-stråler.
Beskytter generelt mod celleskader, og forbedrer cellernes kommunikation, energi og arbejde.
Forebygger flere af de hormonelle kræftformer i især prostata, tyktarm, livmoderhals, lunge og bryst.
Kan bremse nogle kræftsvulsters vækst især i samarbejde med alfa-tocoferol (E-vitamin).
Beskytter mod hjerte-karsygdomme.
Nogle undersøgelser med fugle har vist, at lycopen også øger kroppens varmetolerance.
Fødevarer rige på lycopen:
tomater
guava-frugt
vandmeloner
papaya
grape
søde røde pebre
asparges
rødkål
mango
gulerødder
Sådan optager man bedst og mest naturligt Lycopen.
Lycopen er fedtopløseligt, fungerer mest effektivt i samarbejde med E-vitamin og optages bedst i kroppen i forarbejdet tilstand.
En af de bedste kilder til lycopen findes i tomater, med den lille hage at lycopen i rå tomater er bundet til ufordøjelige fibre. Derfor optages lycopen bedst i kroppen fra forarbejdede eller fermenterede tomater, hvor plantecellerne er nedbrudt og lycopen frigivet. Da Lycopen desuden er fedtopløseligt og glad for E-vitamin, så spis tomaterne sammen med lidt af den E-vitaminrige ekstra jomfruolivenolie for optimal effekt og beskyttelse.
100 g. / 1 dl. tomatpasta om dagen giver store helbredsmæssige fordele.
Opskrift på tomatpasta
Opskrift på fermenteret tomatsalsa