Nem opskrift på lotionbar med vejbred - det fantastiske ukrudt
Dette indlæg indeholder affiliate links.
Jeg har haft nogle hudproblemer på det seneste - ikke noget voldsomt, bare en lille, rød blister på min højre babs, men en vedholdende og kløende lille dims. Jeg har mit nye vaskemiddel under mistanke for at stå bag.
Jeg er jo en naturlig pige, så kigger altid lige i køkkengemmerne først, og lagde ud med at behandle med en blanding af kokosolie og bagepulver, men det hjalp ikke meget. Så dykkede jeg i urteskuffen og genfandt vejbred, denne ganske udbredte urt, som mange betragter som ukrudt, men som i virkeligheden er en af de bedste medicinske urter.
Naturen passer på dig
Vejbred, med det latinske navn Plantago Major, er en sejlivet urt, der synes at gro, der hvor man kunne have brug for den, og den er altid til tjeneste, hvis noget skulle bide, stikke eller brænde en.
Vejbred gror i områder tæt på mennesker og dyr. Dens frø er klæbrige, og klistrer sig på sko og dyr, og spreder sig bla. på den måde, hvilket er en af grundene til, at der er masser af vejbred langs vejkanter, og som ukrudt i haven.
Disse lavtvoksende planter har korte, tykke stængler. Bladene ligner lidt spinatblade, de er skinnende, ovale eller æggeformede og sidder i en roset ved roden. Vejbred har bladløse stilke, der stiger op fra planten, og disse stilke blomstrer i sensommeren. Blomsterne, der sidder i et smalt, tæt aks, er små og brunlige.
Vejbred for helbred og skønhed
Vejbred er en antiseptisk, smertestillende, og noget af det der især fascinerer mig er, at den kan trække giftstoffer ud, og er derfor eminent til at behandle hudirritation, mindre sår, stik fra brændenælder, bier, hveps, myg, bid og inflammationer. Men der er også undersøgelser, der har vist, at den kan rense vand for tungmetaller, så mon ikke den også er god til detox - jeg er i hvert fald begyndt at drikke vejbredte også.
Vejbred indeholder også allantoin, et stof, der stimulerer cellevækst, og har beroligende, anti-irriterende og helende egenskaber. Allantoin blødgør det hårde stof (keratin), der holder det øverste lag hudceller sammen. Dette hjælper de døde hudceller med at falde af, hjælper huden med at holde bedre på fugt vand, og efterlader huden glattere og blødere. Så hvad enten man slås med eksem, acne eller solskoldning, eller bare vil have lækrere hud så kan vejbreden hjælpe. Så hvad enten man slås med eksem, akne eller solskoldning, så kan denne urt lindre, fakstisk bare ved at tygge på et blad og herefter lægge det på det udsatte område.
Vejbred er spiselig og meget nærende, den er rig på calcium og A,- C- og K-vitaminer. Dens unge blade kan spises rå, og de ældre, sejere blade kan man komme i gryderetter.
Til behandling af den lille blister-ting lavede jeg en urte-olie-blanding med vejbreden plus lidt rosenblade og morgenfrue - og det fik bugt med kløe og den lille knop. Jeg smurte selvfølgelig hele min krop ind i lækkeriet, og min hud elsker det, og ser ekstra sund og saftig ud.
Tip. Næste gang du bliver bidt eller stukket af et insekt eller kommer til at kæle med en brandnælde, så nap et par vejbredblade, tyg på dem og læg de gennemgnaskede blade på det ramte område, og ret hurtigt vil du opleve at smerten fortager sig.
Jeg har nu lavet mine yndlings lotionsbarer igen nu med masser af vejbred i. Jeg lod urterne trække i yoghurtapparatet, fordi det er nemmest, men man kan også bruge ovn eller bare lade urterne trække i gryden på komfuret ved svag varme.
Hvordan man bruger lotion bars
En lotion bar er en fast creme ligesom en fast sæbe. Man påfører den ved at gnide baren frem og tilbage på huden, og herefter fordele med hænderne. Varmen i huden får baren til at smelte lidt, og det efterlader en flot belægning på huden.
Lidt om ingredienserne
Morgenfrue
Morgenfrue hjælper med at genoprette huden efter dagens eksponeringer fra vejrelementerne, og urten hjælper med at regenerere, når huden har fået skader fra sol, sår eller irritation.
Med sine antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber fremmer morgenfruen hurtig healing og genopretning af huden. Det er også grunden til, at urten bliver brugt som middel til at heale mange hudlidelser.
Morgenfruen kan med sine healende egenskaber fugte huden i dybden, pleje hudens væv, hele beskadiget hud og hjælpe med at genoprette hudens overflade, og give den glød og ensartethed.
Rosenblade
Denne ikoniske blomst kan levere skønhedsunderværker til huden. Rosenblade indeholder naturlige olier og sukkerarter, der kan låse fugt inde i tørre hudceller og fremme en strålende, sund hud.
Rosenblade har særlige anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber. De er bla. rige på C-vitamin, som er en kraftig solbeskyttende antioxidant. C-vitaminer styrker hudens UV-forsvar, og hjælper med at styre de frie radikaler væk fra hudcellerne og de er gode til at give øjeblikkelig lindring til solbrændt hud.
Rosenbladene har også en afslappende og beroligende virkning på kroppen.
Kakaosmør
Kakaosmør har på grund af sit høje indhold af fedtsyrer en naturlig evne til at fugte og pleje huden og forbedre elasticiteten.
Kakaosmør lægger en beskyttende barriere, og kan genopfylde hudens fugtniveau. Kakaosmør bliver let absorberet uden at fedte, og hjælper med at opretholde hudens elasticitet og ensartethed.
Kakaosmør er også rig på naturlige plantenæringsstoffer. Disse stoffer kan forbedre blodgennemstrømningen i huden, forsinke aldring af huden og beskytter mod skader fra solens UV-stråler.
Olivenolie
Der findes fem særlige indholdsstoffer i olivenolie, som sammen og hver for sig styrker hudens modstandskraft over for skader og ældning.
1. Squalane. Olivenolie indeholder squalane, også kendt som "Naturens ansigtsløft". Squalane er med til at holde huden, sund, tyk, glansfuld og modstandsdygtighed over for inflammatoriske tilstande. Squalane og olivenolie tilsat i kropsolier og cremer giver en mere silkeagtig følelse, blødgør og forbedrer vævets optagelse af næringsstoffer.
2. Carotenoider. Olivenolie er rig på carotenoider. Cartenoider findes i alle grønne plantedele, hvor de er i stand til at omdanne overskydende lysenergi til varme. Uden carotenoider ville planter hurtigt blive dræbt af sollyset. Forskningen har vist, at menneskekroppen udvikler en resistens over for de skadelige stråler fra solen på grund af carotenoider.
3. E-vitamin. Olivenolie har et særligt højt indhold af E-vitamin, som er en antioxidantersuperstjerne. Dette fedtopløselige vitamin beskytter cellemembraner mod oxidative skader, forhindrer kollagen i at blive ødelagt, og har desuden kraftig synergieffekt med C-vitamin.
4. Polyfenoler. Undersøgelser har vist at polyfenoler påført huden beskytter mod UV-stråling, og forbedrer hudens cellefornyelsesproces.
5. Oleocanthal. Olivenolie beroliger irriteret og betændt hud, og afhjælper eksem, skæl og psoriasis gennem stoffet oleocanthal - dette kemiske stof hæmmer enzymet cyclooxygenase, som forårsager betændelse i huden og kroppen.
Opskrift på lotionbars
Lotionsbars er generelt er meget hurtige at lave, men i denne opskrift skal urterne trække i nogle timer i olien, og det koster ekstra tid, som man lige skal indregne.
Til ca. 6 lotionbars
Udstyr
Lille gryde
Gelepose, nøddemælkspose eller et andet tyndt klæde til at si urtene gennem.
En træske til at røre med
Evt. et yoghurtapparat
Ingredienser
2,5 dl bivoks pastiller eller candelillavoks (vegansk)
2,5 dl uraffineret kakaosmør
2,5 dl ekstra jomfrukokosolie
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
3 spsk. tørrede morgenfrueblomster
4 spsk. tørrede rosenblade
3 spsk. tørret vejbred
30-40 dråber æteriske olier fx pebermynte, tea tree (valgfrit)
Fremgangsmåde
Kom morgenfrue, roser, vejbred, kakaosmør og kokosolie i gryden.
Smelt olierne over medium varme.
Hold temperaturen på omkring 75°C i 1-2 timer (eller 4-8 timer, hvis du har tid).
Du kan slukke for varmen, når du temperaturen er kommet op på de 75°C, og tænde og slukke for varmen i 20-30 minutters intervaller. Olien skal bare være flydende hele tiden. Jeg hælder min blanding i mit yoghurtapparat, og lader dem trække natten heri over.
Når urteolieblandingen er klar, hældes den gennem en gelepose eller et andet tyndt klæde, over en kande eller skål.
Lad olieblandingen dryppe helt af.
Vrid til sidst stoffet godt.
Hæld olien tilbage i en ren gryde.
Tilsæt bivoks.
Varm over medium varme, indtil bivoksen er fuldstændig smeltet.
Tilsæt olivenolie og eventuelle æteriske olier.
Hæld i forme.
Lad barerne afkøle og hærde - dette tager omkring en halv times tid eller mere afhængigt af temperaturen i dit hjem. For at fremskynde hærdningsprocessen kan man stille barerne i køleskabet.
Du kan opbevare dem i en en plastikpose eller i et patentglas.
Tip 1:
Hvis du bruger silikoneforme, så stil dem på en stor tallerken eller et spækbræt før du kommer de smeltede olier i, det gør dem nemmere at transportere dem fra bord til køleskab.
Tip 2 Ovnmetoden:
Hvis du foretrækker at lade urterne passe sig selv mens de smelter, kan du bruge en ovn til formålet.
Placer urter, kokosolie og kakaosmør i en ovnfast glasfad.
Opvarm ovnen til 120 ° C, og sluk ovnen når temperaturen er nået.
Lad urter og olie trække i den varme ovn i 3-4 timer.
Hvis kakaosmørret begynder at hærde undervejs, så genopvarm ovnen til 120 ° C.