Opskrift på hjemmelavet, naturlig sololie
Opskriften herunder indeholder links til produkter, som jeg selv bruger og kan anbefale. Hvis du beslutter dig for at købe produkter gennem disse links, tjener jeg en lille provision, uden at det koster dig noget. Min affiliatepolitik.
Min hjemmelavede sololie har en høj SPF, er uden giftige kemikalier, dufter dejligt og generer ikke havmiljøet.
Jeg vil jo gerne have en tyk og saftig hud og en masse naturlig D-vitamin.
Det får jeg bl.a. ved, så vidt muligt at undgå UVA-strålerne, dyrke UVB-strålerne uden at blive brændt, og ved gradvist at opbygge en sund brun kulør.
Jeg har en meget lys hud, der let bliver forbrændt.
Jeg starter solsæsonen med at gå ud i solen ved middagstid (klokken 13 – sommertid). Jeg har så lidt tøj på som muligt, og tjekker min hud efter ca. ti minutter. Når der er kommet en svag rødmen, går jeg indenfor. Efterhånden som min hud bliver brun, kan jeg være længere ude, men jeg soler mig sjældent længere en 25 minutter på hver side af kroppen. Om foråret i Danmark er solen ret effektiv, så der skal jeg virkelig passe på.
Når jeg er tættere på ækvator, ligger jeg sjældent ned og soler mig. For det første er det alt for varmt for mig, og for det andet brænder solen de steder lidt for effektivt for min skandinaviske hud. Når jeg er på de kanter, går jeg typisk en tur langs stranden i bikini i en 10-15 minutter til en start, og bygger langsomt min tolerance op.
Jeg holder mig så vidt muligt væk fra soleksponering formiddag og eftermiddag, for her er UVA strålingen ret kraftig, og den giver rynker og udtørrer.
Jeg bruger stort set aldrig solcreme. Jeg tør simpelthen ikke. I stedet dækker jeg mig til, eller holder mig i skyggen.
Kun hvis jeg opholder mig ude, hvor jeg af en eller anden grund er ubeskyttet eller hvis jeg skal køre i bil i solskinsvejr, bruger jeg solfaktor, og så bruger jeg min egen.
Hvad du bør vide om UVA og UVB
UVB-stråler:
UV-B-strålerne er dem som producerer D-vitamin og melanin.
UVB-stråling er lav om morgenen, aftenen og vinteren, og høj ved middagstid forår og sommer.
UVB-strålerne rammer kun de øverste hudlag, er dem, der står for 85% af den rødmen vi kan få midt på dagen, men er også dem, der skaffer os det livsvigtige D-vitamin.
UVB-stråler giver en forsinket pigmentering – ca. efter 3-7 dage, og det er dén pigmentering/farve vi gerne vi have, og som holder i flere uger.
UVB-strålerne øger nemlig melanin i huden, og melanin er det, der giver huden farve.
Formålet med melanin er at beskytte huden mod solskoldning. Så vi har altså en indbygget mekanisme, der naturligt beskytter os. Når først vi er blevet brune, skal der noget mere til, at vi bliver skoldede.
Desuden er melanin med til at give huden mere fugt og gøre den lidt tykkere.
UVA-stråler:
UV-A-strålerne er dem som skader, og ælder huden. UVA er ret konstante over hele dagen og hele året. Selvom det kun er ca. 15% af UVA-strålerne, der forårsager rødmen af huden ved middagstid, så trænger de til gengæld ned i de dybe hudlag, hvor de bl.a. ødelægger elasticitet og collagen.
UVA-stråler trænger også gennem vinduer og bilruder…
Hjemmelavet Solcreme, der blokerer for både UVA og UVB
Hvis man skal opholde sig i solen i længere tid, så kan man dække sig til med tøj eller bruge en naturlig sololie uden menneskeskabte ingredienser – nedenstående opskrift tager kun 10 minutter at lave og beskytter ret effektivt. Vil du slippe for selv at røre sammen, kan man købe en af mig.
Opskrift på beskyttende sololie
Bemærk, man kan godt nøjes med én slags af olierne. Så hvis man kun ligger inde med enten kokoksolie eller olivenolie, så er det det man kører med. Bare husk at zinkoxiden er ret vigtig for effektiv beskyttelse.
Kokosolie, olivenolie og sheasmør har alle lidt naturlig solfaktor i sig - ca. 2-4 spf.
Ingredienser:
1,5 dl olivenolie
0,5 dl kokosolie
2 spsk. zinkoxid (Dette er en ikke-nano-version, der ikke bliver absorberet i huden. Undgå at indånde pulver).
Valgfrit: 2 spsk sheasmør
Valgfrit: 1 tsk. E-vitaminolie
Valgfrit: æteriske olier, der passer til dine duftpræferencer, men undgå citrusdufte (lime, appelsin, grape, citron, bergamot) i solen. Jeg bruger olierne evighedsblomst*, ylang ylang, kamille- eller myrra.
*) Evighedsblomst også kaldet helichrysum er en fabelagtig æterisk olie, der kan hjælpe med at hydrere og lindre smerte efter solskoldninger. Den kan desuden mindske tegn på aldring og pigmentpletter på huden og blokere UV-stråler.
Sådan gør du:
Smelt kokosolie og evt. sheasmør over mellem varme.
Fjern fra varmen, så snart det er smeltet og tilsæt olivenolien.
Tilsæt zinkoxid, rør godt.
Hæld olien i en flaske med pumpe, krukke eller et sylteglas, som du kan bruge til opbevaring.
Rør et par gange, mens det køler for at sikre, zinkoxiden bliver indarbejdet.
Brug olieblandingen som en almindelig solcreme. Ryst den altid godt før hver brug, for zinkoxiden falder til bunden.
Bedst hvis den anvendes inden for seks måneder.
Yderligere bemærkninger:
Solcremen er til en hvis grad vandfast, men ikke helt, så der skal gensmøres, hvis man har svedt meget eller efter svømning
Opskriften har officielt en SPF på ca. 15, men jeg vil påstå, at den faktisk er en solblokker, for der kan næsten ikke trænge sol gennem zinkoxiden. Hvis man vil have en højere SPF, kan man tilsætte mere zinkoxid.
Som duft anbefaler jeg de helende og lindrende æteriske olier ylang ylang blandet med lidt helichrysum (evighedsblomst) eller kamilleolie.
Opbevar sololien på et køligt, tørt sted eller i køleskabet
Hvis du fjerner zinkoxid fra opskriften, får du i stedet en lækker kropslotion som også giver en smule beskyttelse.
Forbehold:
Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.