Undgå indendørs partikel-overload, men bevar den hjemlige hygge, for det er nemlig super let at lave sine egne soya-lys

English 🇬🇧

Dette indlæg indeholder affiliate links

sojalysto.jpeg

Det er supernemt at lave sine egne fyrfadslys, man kan tilføje sin yndlingsduft, og så er det da en glimrende måde at genbruge sine tømte HAROCARE glaskrukker på...

Konventionelle stearinlys er lavet af paraffinvoks, som man ofte producerer af petroleum (råolie) - en industri, jeg prøver at undgå at støtte.

Mit danske DNA har imidlertid behov for råhygge, især i de mørke vinteraftener, og jeg synes altså ikke, at de batteridrevne LED-lys leverer samme gode stemning, som en ægte flamme fra levende lys. De dufter heller ikke af noget.

Så for at undgå indendørs partikel-overload, bevare hjemlig hygge og fylde min stue med sunde dufte fra æteriske olier (i stedet for giftige, kunstige dufte fra duftlys), gik jeg over til sojalys for nogle år siden.  

8 grunde til at sojalys er bedre end konventionelle stearinlys

  1. Sojalys giver en blød, naturlig belysning.

  2. Sojalys udleder mindre sod og giftige kemikalier end stearinlys.

  3. Sojalys soder ikke dine vægge. Udledninger fra paraffinlys hober sig op på og misfarver væggene.

  4. Sojavoks er bæredygtig: Soja stammer fra en vedvarende ressource. Gå efter lokale producenter og voks lavet af soja, der er dyrket bæredygtigt og er ikke-GMO.

  5. Sojalys brænder længere: Sojalys er dyrere end stearinlys, men til gengæld har de en længere brændetid, så det går nogenlunde lige op.

  6. Sojalys brænder mere jævnt.

  7. Sojalys producerer ikke ligeså meget varme som stearinlys - har jeg hørt.

  8. Giv dine sojalys en duft med rene æteriske olier og løft stemningen og nyd de sundhedsfremmende egenskaber ved de essentielle olier.

Opskrift på sojalys 

Dette skal du bruge:

Sådan gør du:

waxsojalys.jpeg
  1. Afmål voksflagerne i kanden. En god tommelfingerregel er at fordoble mængden af flager i forhold til din lysestages volumen. Eller brug denne formel: ​​Beholderens volumen (ml) x 0,77 = Sojavoks (g).

  2. Anbring væge i midten af krukken og sørg for, at den rammer bunden af ​​krukken.

  3. Sno overskydende væge rundt om en blyant, og lad den hvile over krukkens åbning.

  4. Kog en gryde vand og smelt voksen over vandet. Jeg synes, at en Pyrex-kande fungerer bedst at smelte voks i, den er nem at håndtere og hælde med.

  5. Rør indtil alle voksflagerne er smeltet, og fjern derefter fra varmen.

  6. Tilsæt evt. æteriske olier. Jeg kan godt lide en blanding af pebermynte og grapefrugt. Jeg foretrækker en subtil duft, og bruger 5 dråber pebermynte og 10 dråber grapefrugt til 2,5 dl voks.

  7. For at undgå synkehuller i dine lys kan du varme lysestagerne/krukker lidt op, inden du hælder voksen i dem. Anbring de tomme krukker i en gryde og hæld kogende varmt vand omkring dem - ikke i dem (synkehuller i stearin- og vokslys opstår, hvis vokser køler for hurtigt).

  8. Tør de lune krukker og hæld den smeltede voks i dem.

  9. Lad vokslysene afkøle helt ved stuetemperatur i ca. 24 timer før du tænder dem. 


Måske du også vil finde disse artikler interessant…

Forrige
Forrige

7 tips til hvordan du kan holde dine nytårsfortsætter

Næste
Næste

En nordboers måde at overleve de mørkere dage på