Vil du gerne sætte en stopper for klø og krads? Her er din guide til at behandle eksem naturligt

Hvordan man behandler eksem naturligt

Naturlig behandling af eksem

Jeg har tendens til tør hud og eksem i albueled og på øjenlåg, især om vinteren eller hvis jeg over flere dage har spist lidt for mange æg eller honning.  Jeg har derfor sat mig ind i tingene og fundet ud af, hvordan jeg naturligt og mest effektivt slipper af med det meste af min eksem, de typiske årsager til eksem og hvordan jeg bedst kan blive ved med at holde min hud fugtig og pæn.

Det første, der er vigtigt at vide omkring huden, i al almindelighed, er, at den skal næres indefra. Man kan lindre meget med cremer og salver, men væk går lidelsen ikke uden et kig på årsagen. Hudproblemer, og det gælder også eksem, har nemlig sjældent sin årsag i huden, men stammer oftest fra problemer i maven, i hormonsystemet eller inde i psyken - der er et og andet kroppen tørster efter, mangler eller er irriteret på.

Min arm før

Min arm før

og efter

og efter

Dette indlæg indeholder links til produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med at støtte denne blog. Klik her for at læse om min affiliatepolitik.

Indhold i denne blog:

  • Hvad er eksem

  • Hvorfor får man eksem

  • 6 naturlige remedier mod eksem

  • 6 kostråd, der holder eksemen væk

  • Den bedste pleje til den tørre hud

Hvad er eksem

Eksem er en generel betegnelse for flere typer af inflammation i huden, der viser sig som afskalning, fortykkelse, skorpedannelse, farveændringer og ofte kløe.

Hvis man har eksem, vil huden være tilbøjelig til at producere færre olier og fedtstoffer end den burde, og dens evne til at holde på fugt er reduceret.

Børneeksemen (atopisk dermatitis) - som både kan ramme børn, unge og gamle - er en lidelse, der oftest opstår i ansigt, albueled og bag på knæene, og kan være meget kløende. Hos børn ses det oftest indenfor det første leveår, og hos over halvdelen mindskes symptomenerne inden for halvandetårs alderen.

Hvorfor får man eksem

Eksem i sig selv er ikke en sygdom, men et symptom, og følgende underliggende lidelser kan forårsage det:

  • For lidt mavesyre. Mavesyren er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden, og skal være høj for at sikre en god fordøjelse og næringsoptagelse. Modsat, hvad mange tror, så er sure opstød fx ofte et tegn på, at man har for lidt mavesyre.

  • Porøs tyndtarm, der tillader partikler af ufordøjet mad at passere ud i blodbanen, hvilket skaber inflammationer, og får immunsystemet til at overreagere.

  • Madallergier – især mælkeallergi og glutensensitivitet er de to mest almindelige eksemudløsere, fordi disse allergier får immunsystemet til at overreagere. Typiske madallergier, der kan udløse eksem er: æg, mælk, andre mælkeprodukter, chokolade, peanuts, soja, skaldyr og gluten fra f.eks. hvede, rug, byg.

  • Øvrige allergier. Eksem/hudinflammationer kan muligvis knyttes til kontakt med parfume, kosmetik, gummi, medicinske cremer og salver, latex, forskellige planter såsom giftig efeu, metal og metallegeringer som guld, sølv og nikkel.

  • Børneeksemen kan udløses ved koldt eller varmt vejr, tørre omgivelser, hvis man har tendens til allergi, ved stress og infektioner som forkølelse.

Hvis der er høfeber, astma eller andre med børneeksem i familien, er der en forøget risiko for at børn også bliver diagnosticeret. Mødre, der har spist probiotika under graviditeten, har haft nogen succes med at reducere børneeksem hos deres børn.

  • En genetisk baseret svaghed i enzymet delta-6-destaurase - som omdanner essentielle fedtsyrer til anti-inflammatoriske prostaglandiner.

  • Magnesiummangel. Når magnesium er mangelfuldt, producerer kroppen histaminer. Histamin giver kløe og røde pletter, som er forårsaget af hævede blodkar, der lækker væske ind i hud og væv. Histaminproduktion og magnesiummangel resulterer også i færre fedtsyrer i huden, som dermed reducerer elasticiteten og fugtbalancen, og det er den perfekte cocktail for inflammation og kløe.

  • Histamin intolerance. Personer med en lav histamintolerance kan opleve en forværring af deres eksem, hvis de spiser en kost med histaminrige fødevarer.

  • Stress og især kroniske spændinger forværrer eksem.

Uanset hvilken irritationskilde, så er der en tendens til at eksemen vil brede sig, ved konstant kontakt.

 
 
Naturlig midler mod eksem

6 naturlige midler mod eksem

Når man har eksem er mellemrummet mellem hudcellerne udvidet, fordi det ikke er mættet med fugt, man begynder derfor at miste væske fra læderhuden, og irriterende stoffer og bakterier har lettere ved at komme ind.

Nedenstående behandlinger fokuserer på at styrke hudbarrieren, udfylde mellemrummet mellem hudcellerne og fastholde fugt, samt at løse specifikke problemer som kløe og inflammation.

1. æblecidereddike

Æblecidereddike - og den hvide eddike - har vist sig at være et fantastisk middel til at vende et udbrud og til at lindre kløe.

Grunden til dette kan være:

  • Eddiker har en naturlig surhed, og fordi huden er let syrlig i sin optimale tilstand, kan eddike balancere pH-værdien i huden, og på den måde behandle eksem og sågar akne.

  • Da eddiker er naturligt antibakterielle, kan de hjælpe med at bekæmpe de hudinfektioner, der er relateret til eksem og andre hudlidelser.

  • Eddike er naturligt fugtgivende og nærende med en høj koncentration af B-vitaminer og andre næringsstoffer, så det kan bidrage til at lindre tørheden fra eksem.

  • Antioxidanter i æblecidereddike og andre eddiker hjælper med at fremme dannelsen af sund hud.

Sådan bruger man æblecidereddike til behandling af eksem:

Æblecidereddike har generelt umådelige fordele for krop, hud og hår, når man indtager det, men kan være en krads omgang for mange, og især børn kan være stædigt modvillige overfor sådan en snaps. Herunder fem resultatgivende måder, at bruge eddiken på - både udvortes og indvortes.

1. Eddikespray: Bland 1/2 dl eddike med 4,5 dl vand i en sprayflaske og dup på huden med vatrondel eller spray ved behov. Bemærk, at blandingen er lidt stærk, så du skal muligvis eksperimentere lidt med blandingsforholdet.

2. Æbleciderdrink: Denne blanding tilfører kroppen den kalium, som mange med eksemlidelser også mangler.

  • Bland en spiseskefuld æblecidereddike og 1 dl lunet vand.

  • Smag evt. til med lidt honning eller ahornsirup.

  • Drik 3 gange dagligt 30 minutter før måltider.

  • Bemærk: Alternativt man hælde en smule æblecidereddike på sin friske frugt eller i sin grøntsags juice.

3. Æblecidereddike med natron. Natron er et naturligt stof, der har antibakterielle, svampedræbende, antiseptiske og anti-inflammatoriske egenskaber, og er derfor et effektivt middel til bekæmpelse alt fra forkølelse til orale problemer til hud problemer. Natron skal dog kun bruges som behandling over kortere perioder.

  • Bland 2 spsk. æblecidereddike, 1/4 tsk. natron og 1 dl vand

  • Drik så snart væsken har bruset af.

  • Gentag regelmæssigt for bedste resultater

  • Bemærk: Kan blandes med te og honning.

4. Eddikebad: Hvis man har et badekar, kan man tilsætte 1 liter eddike i sit varme bad, og ligge i det i 30 minutter kun tre gange om ugen. Det vil over tid gendanne hudens fugtighed og fjerne døde hudceller. Behandlingen vil reducere kløe og irritation og gøre huden blødere over tid.

5. Til hovedbunden: gnid hårbunden grundigt ind i lun æblecidereddike. Vask håret bagefter med en god urteshampoo, som kan laves af din yndlingsshampoo tilsat nogle få dråber tinktur af planterne salvie, rosmarin og timian. Eller læs min blog om naturligt sundt hår.

2. Lindrende gyldenris og morgenfrue

Morgenfrue er i urtekredse kendt som "hudens moder”. Den er en sikker og skånsom plante, der især er populær blandt dem med eksem, psoriasis og kløende eller tør hud fordi den:

  • Har sårhelende egenskaber

  • Lindrer kløe

  • Hjælper med at mindske kradse-ar

  • Begrænser smerte på huden

  • Mindsker hudinflammation

Gyldenris hedder på latin solidago som betyder ”at gøre hel”. Urten kan blandt andet hjælpe med at behandle inflammatoriske hudsygdomme som akne og eksem, og

  • Den har antiseptiske og astringerende egenskaber, der renser og strammer huden op (så selvom man ikke lider af eksem, kan gyldenris bruges til at få det friskere og yngre look frem).

  • Er meget fugtgivende især i samarbejde med andre urter navnlig morgenfrue.

Jeg har selv haft stor succes med denne behandling, der beroliger, lindrer og heler huden:

Omslag af morgenfrue og gyldenris-te

Bland:

  • 2-3 dl vand,

  • 1-2 spsk. gyldenris

  • 1-2 spsk. morgenfrue

  • Lad trække i fem minutter og si urterne fra

Brug:

Bad det inficerede område med teen, ved at dyppe et tyndt håndklæde, vaskeklud eller vatrondeller ned i teen og lægge det på området i 10-20 minutter. Kan gentages så ofte man har lyst – jo mere jo bedre. Man kan også drikke teen.

NB. Kamilleblomsten er også en anerkendt urt til lindring, som man kan blande i sin te.  Jeg kan dog ikke selv tåle den - min hud reagerer med udslæt.

3. Healende saltvand

Havvand har en helende effekt på de fleste menneskers hud, hvilket er grunden til, at man i årevis har sendt patienter med svære hudlidelser til behandling ved Det Døde Hav. Det er især det høje indhold af magnesium og andre mineraler kombineret med D-vitamin fra solen, der gør forskellen. Kan man ikke komme i havvand, må havvandet komme til én. Saltvandssprayen efterlader huden frisk og let. Hudlidelse eller ej, denne blanding er et ægte naturligt skønhedsprodukt, som også kan bruges som skintonic. Hvis du aldrig har prøvet salt på huden, så prøv det nu.

saltvandsspray:

Tip: I stedet for vand kan man bruge en te af morgenfrue/gyldenris (se ovenfor).

Sådan gør man:

  1. Kom saltene i det varme vand, og rør indtil det er fuldstændigt opløst.

  2. Tilsæt eventuelle æteriske olier.

  3. Hæld på glaskrukke eller i sprayflaske.

Brug:

  • Spray eller dup med en vantrondel

5. Potente oreganoolie

Lav en salve af 2 spsk. olivenolie og 4-5 par dråber oreganoolie, og smør på det ramte område for lindring. Må maks bruges i en uge i træk. Læs evt. min blog om oreganooliens fortræffeligheder.

6. Lægende ghee

Ghee er klaret smør som kan fås i de fleste helsekostforretninger, og jeg har også set det hos Coop. Det er meget antiinflammatorisk og helende, så man kan med fordel gnide ren ghee på det angrebne hudområde 3-4 gange dagligt.

6 kostråd, der kan holde eksem nede

Medicin, salver, cremer eller saltvand kan kun holde symptomerne væk. Hvis man vil sin eksem til livs er man derfor nødt til også at rette op på roden til problemet. Eksem og andre hudlidelser er komplekse størrelser, men meget ofte kan man finde årsagen i kosten og livsstilen. En antiinflammatorisk diæt, der fokuserer på at afgifte, berolige og genopbygge en god tarmflora og at tætne tarmvæggen er ekstremt gavnlig for både hud, energi og psyke.

1. Sørg for at få en kost, der er rig på helende fødevarer

Suppe kogt på ben (bouillon/bone broth):

Suppe kogt på ben indeholder meget gelatine, som er fantastisk til at hele mave og hud – og giver en skøn afføring for at sige det lige ud. Er suppeprojektet i overkanten til daglig kan man i stedet spise gelatin som tilskud.  Jeg spiser denne her, som er fra græsfodrede dyr - jeg har ikke kunnet finde noget tilsvarende i DK.  Gelatin som tilskud fungerer bedst i varme supper og saucer og i geleer, da det meget hurtigt stivner, men det er virkelig værd at prøve. Jeg er selv blevet ret begejstret for det. Det indeholder desuden meget af aminosyren glycin, som også er fantastisk for musklerne, leddene, huden, den gode søvn og meget meget mere. Fiskekollagen indeholder også store mængder glycin og er lidt nemmere at have med at gøre, for det skal bare opløses i kold væske.

Opskrift på (bouillon/bone broth)

Omega-3 fødevarer:

Omega 3 er essentielle fedtstoffer der er nødvendige for sårheling og for bekæmpelse af inflammation. Gode omega-3 kilder: Makrel, lakseolie, torskelevertran (følg anvisning på emballagen), valnødder, chiafrø, sild, økologisk laks, hampefrø, ansjoser. Husk dog altid at udbløde nødder og frø inden de spises*.

Probiotika:

Probiotika og mælkesyrebakterier forbedrer kroppens næringsoptagelse, øger mængden af gode bakterier, der kan bekæmpe de dårlige, og støtter rensning af leveren og nyrerne og kroppens afgiftningsfunktioner - altsammen noget, der bidrager til en sundere hud, men som også er naturlige middler mod eksem og psoriasis.

Tarmen og huden er meget tæt forbundne. Sukker og raffinerede fødevarer uden fibre kan bremse fordøjelsen og tarmbevægelserne. Når det sker, skaber det et skift i de typer af bakterier, der lever i tarmen. De molekyler, der skal blive inde i tarmen, siver istedet ud i blodbanen, hvilket kan udløse inflammationstilstande og øge de inflammatoriske markører i huden, som viser sig som eksem, akne, rødme, eller tørre pletter.

Probiotika gør en kæmpe forskel for huden, og er desværre noget, der mangler i moderne kost, som for det meste er ”død” og steril. I gamle dage blev der syltet og fermenteret, og i hulemandens tid røg der en del jordbakterier ned med den daglige kost. Bakterier gør os stærke, er livsvigtige og essentielle for den gode fordøjelse og heling af ubalancer i tarmene. Indtag derfor masser af gode mælkesyrebakterier. Fås som probiotika-tilskud eller gennem fermenterede madvarer som kombucha, vandkefir eller sauerkraut.

Vigtigt. Hvis man lider af histamin-intolerance er fermenterede fødevarer et no-go! Her er det gavnligt i stedet at spise probiotika, der mindsker histamin og som støtter anti-inflammatorisk aktivitet i kroppen. Probiotika som lactobacillus rhamnosus og bifidobacterium har vist sig at have disse egenskaber.

Undgå:

  • Minimer svært fordøjelige proteiner som kasein og gluten – dvs. mælkeprodukter og hvede, rug og byg. Overvej en glutenfri diæt i seks uger, indfør herefter lidt efter lidt glutenprodukter igen.

  • Undgå sukker, æg, gær, peanuts, farvestoffer, friturestegning og færdigretter.

2. Op med mavesyren

Som nævnt ovenfor så har folk, der lider af eksem, akne og allergier ofte også for lidt mavesyre. Her et par naturlige måder at øge den på.

Æblecidereddike

Her har vi den igen. Vi kommer ikke uden om den - eddiken. Hvis du har hudproblemer, så bør der fast hænge en Sankt Bernhardshund-flaske med æblecidereddike rundt om halsen på dig eller i det mindste bør den forefindes i dit køkken. Det er et af de bedste midler til at balancere pH-værdien i kroppen og til at justere mavesyren. Drik i en kortere periode (1-2 uger) en spiseskefuld før ethvert måltid, og du vil opleve en væsentlig positiv forandring af hud, hår, negle, energi og generelt velbefindende efter ret kort tid. Herefter kan du gå ned til 1 spsk. om dagen 2-3 gange om ugen.

Citroner

Friske citroner med og uden en knivspids cayennepulver er et andet godt pH-regulerende alternativ. Cayenne er anti-inflammatorisk, bakteriedræbende og smertedæmpende. Citroner har rensende og afgiftende egenskaber, hjælper med at balancere mavesyren og kroppens pH-værdi, forbedrer fordøjelsen, er rig på C-vitamin, øger energiniveauet og mange andre gode ting.

Ca.15-20 min. før hvert måltid drikkes et glas tempereret vand blandet med saften fra 1/2 citron tilsat en knivspids Cayenne. Jeg plejer selv bare at hælde en smule kogt vand ned i citronblandingen.

3. Styrk immunforsvaret

Disse tips kan man veksle imellem. Men sørg for at få mindst én af dem hver dag.

  • Sorte hvidløg er fermenterede hvidløg, som meget længe har været værdsat i Asien, de kan nu også så småt findes i danske butikker. Det sorte hvidløg har dobbelt så mange antioxidanter som friske hvidløg, kan holde os unge længere, er kolesterolnedsættende og så har det en blid sød smag, der ikke giver hvidløgsånde.

  • Frisk rå hvidløg. Knus og hak et fed hvidløg, lad det ligge i 15 min. og synk med vand*). Spises rå og helst i forbindelse med aftensmaden.

  • Gurkemeje - frisk eller i pulverform. Curcumin i gurkemeje er stærkt anti-inflammatorisk, og har mange helbredsmæssige fordele. Spis gurkemeje så ofte som muligt - det kan tilsættes de fleste varme retter. En god måde for kroppen at få adgang til den helbredende curcumin i gurkemejen på, er, når man blander den med en smule olie og peber. Gylden mælk er meget velsmagende og meget healende måde at få sin curcumin på. For et gurkemeje quick fix. Bland 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie med en knivspids peber og 1 tsk. gurkemejepulver.

  • Frisk ingefær er også stærkt anti-inflammatorisk. Kan drikkes som te, eller puttes i varme retter, i smoothies og i juicer.

  • Økologisk dyrkede svampe. Nogle af de kraftigste immunstyrkende midler kommer fra økologisk dyrkede svampe, og videnskaben er kun lige begyndt at udnytte denne enorme naturmedicinske mulighed. Svampes virkning bliver tilsammen større, når forskellige sorter mikses. Svampe har balancerende effekt på mange af kroppens funktioner herunder hud og hår. Læs evt. min blog medicinske svampe.

*) Hvidløg indeholder nogle meget gavnlige svovlforbindelser, der påvirker dannelsen af signalmolekyler i form af gas som nitrogenmonoxid (NO) og hydrogensulfid (H2S), som produceres naturligt i kroppen.

Disse signalmolekyler spiller en vigtig rolle i cellekommunikation, og er med til at opretholde homøostase eller ligevægt – og i forbindelse med mange sygdomme kan man registrere ændrede niveauer af dem.

Forskning viser, at indtag af hvidløg øger produktionen af signal­molekylerne, og det antages derfor at være den mest almindelige mekanisme for hvidløgs gavnlige effekt. Ikke mindst er der inden for de senere år kommet øget opmærksom om den rolle H2S har for celledeling og programmeret celledød (apoptose). Kilde.

Når man lader det hakkede hvidløg hvile i 10-15 minutter, før man spiser det, aktiverer man enzymer, der gør de gode svovlforbindelser mere tilgængelige for kroppen.

Flere immunstyrkende tips: 8 nemme måder at undgå influenza på

4. Få masser af gode fedtsyrer indenbords

Gode fedtsyrer smører grundigt huden indefra. Kom dem på salater, i smoothies og friskpressede juicer eller drik det rent.

Hold dig fra olier som det kræver en fabrik at fremstille, for de er skaber inflammationer i kroppen, fordi de har et højt indhold af omega-6 fedtsyrer som er inflammatoriske. Hold dig langt væk fra olier som solsikke, raps, vindruekerne, majs, smørbar produkter etc. De bedste og mest naturlige olier er olier, man selv ville kunne lave som fx ægte ekstra jomfruolivenolie, torskelevertran, ekstra jomfru avocadoolie, kokosolie, kakaosmør, økologisk smør og ghee (klaret smør). Andre gode fedtkilder: chiafrø og avocado.

Af de ovennævnte fedtstoffer vil jeg gerne lige fremhæve tre:

  1. Torskelevertran er særligt vigtigt at få dagligt, for torskelevertran er et naturlig anti-inflammatorisk middel, der medvirker til at reducere betændelsestilstande i kroppen og til sunde celler, hormoner og hjerne. Olien, der tages som et kosttilskud, indeholder store mængder af A- og D-vitamin og en lille smule K. Olien er fyldt med gode næringsstoffer, og betragtes som en af de bedste kilder til omega-3. Dens fedtsyrer er med til at forhindre mange former for lidelser fra hjertesygdomme til eksem. Levertran kan fås flydende og i kapsler.

  2. Ægte jomfruolivenolie. Der findes mange olier, der er gode for huden, men jeg vil især gerne fremhæve olivenolien, fordi de sundhedsmæssige egenskaber ved koldpresset ekstra olivenolie er enorme og meget veldokumenterede. Olivenolie er hjørnestenen i middelhavskosten, og dernede ser man ikke en brøkdel af de tørre hudlidelser, som vi har i det kolde nord. Man siger, at to spiseskefulde af denne olie dagligt gør underværker ikke bare for huden, men også for kredsløb og hjerne. Overfølsomhed overfor olivenolie er yderst sjældent, derfor er olien en oplagt allergivenlig behandlingsmulighed overfor disse klassiske hudlidelser. Jeg har tidligere skrevet en blog om denne fantastiske olies fortræffeligheder. Her fire af de vigtigste hudplejende ingredienser i olivenolie:

    1. Squalane er et unik stof i olivenolien, som også findes i huden, og som er med til at gøre den sund, tyk og glansfuld. Olivenolie tilfører og genopbygger de naturlige squalane-niveauer i huden, bidrager med regenerativ aktivitet og med at genskabe et mere ungdommeligt udseende og modstandsdygtighed over for inflammatoriske tilstande så som eksem.

    2. Oleocanthal: Olivenolie beroliger irriteret og betændt hud, og afhjælper eksem, skæl og psoriasis gennem stoffet oleocanthal - dette kemiske stof hæmmer enzymet cyclooxygenase, som forårsager betændelse i huden og kroppen.

    3. E-vitamin: Olivenolie har et særligt højt indhold af E-vitamin, som er en superstjerne indenfor antioxidanter. Dette fedtopløselige vitamin beskytter cellemembraner mod oxidativ skade, forhindrer kollagen i at blive ødelagt, og har desuden kraftig synergieffekt med C-vitamin.

    4. Polyfenoler: Undersøgelser har vist at polyfenoler påført huden forbedrer hudens cellefornyelse. Når man indtager polyfenoler gennem kosten forøges blodgennemstrømningen og iltningen i huden, hvilket renser, styrker og forbedrer hudens struktur.

  3. Ghee: Ghee er klaret smør, som har fantastiske anti-inflammatoriske egenskaber. I ayurvedisk medicin har ghee stor betydning i eksembehandlingerne. Kan laves selv eller købes i helsekostforretninger. Brug ghee i madlavning og/eller gnid ren ghee på det angrebne hudområde 3-4 gange dagligt.

5. Styrk huden med vitaminer og mineraler

B-vitaminerne

Selvom B-vitaminer er rigt repræsenteret i de fleste helt almindelige fødevarer, og mangel derfor er yderst sjældent, så er det alligevel værd at gøre opmærksom på, at stress især langvarig stress, kan hæmme optagelsen af disse vitaminer. Derfor kan det i en kortere periode være gavnligt at få et ekstra tilskud af multi-B.

NB. Hvis man vælger at tage B-vitaminkosttilskud, så sørg for at folinsyren er i form af L-methylfolat, i denne form kan kroppen bedre optage den kunstige udgave af folsyre. Jeg spiser i perioder denne her.

Lidt om de forskellige B’ere:

  • Niacin (B3-vitamin) er vigtigt for en sund hud og god cirkulation. Støtter produktion af nye celler. Fødevarer med højt indhold af B3: Kylling, kalkun, fisk, svinekød, ærter, champignoner, broccoli, gulerødder, ost, majsmel, mælkebøtteblade, dadler, æg, shiitake svampe, kartofler, søde kartofler, tomater, lucernespirer, cayenne, persille, pebermynte.

  • Pantotensyre (B5-vitamin) - anti-stress vitaminet findes i store mængder i laks, avocado, broccoli, friske grøntsager, bælgfrugter, hummer, champignoner, nødder, svinekød, rismel, hirse

  • Pyridoxin (B6-vitamin). Mangel er blevet kædet sammen med hudproblemer. Find det i: kød, gulerødder, fisk, kød, ærter, spinat, solsikkefrø, valnødder, broccoli, brune ris, rismel, kål, melon, majs, kartofler, sojabønner, bananer, tempeh, lucernespirer, hirse.

  • Biotin (b7, b8) er vigtigt for sund hår-og neglevækst. Virker antiseptisk og modvirker skæl. Biotin dannes i en sund tarmflora, der let kan forstyrres af fx antibiotikakure, sukker, kaffe og alkohol. Biotin i maden ødelægges af kogning, stegning og findeling (blendning) af maden. Fødevarer rige på biotin: Mandler, søde kartofler, æg, løg, havre, tomater, peanuts, gulerødder, valnødder, laks, brune ris, citrusfrugter, nødder, melasse, grønne bladgrøntsager, fuldkorn, sojamel.

  • B12 støtter celledannelsen, og den cellulære levetid. Findes i kød, gærflager, sild, mælkeprodukter, fisk, tang.

Gærflager: Et andet meget sundt produkt er gærflager. Dette livsforlængende drys er de-aktiveret gær, som i modsætning bagegær ikke kan udvikle hævning, men er en rig kilde til B6- og B12-vitamin, som øger energien, beskytter hjernen og fremmer sund hud, hår og negle. Det er også et komplet protein, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer ligesom kød, æg og mælk. De-aktiveret gær er et fantastisk supplement til den vegetariske og veganske kost. Gærrets oste- og nøddeagtige smag gør det en stor sund og lækker topping på salater, snacks og i madlavning.

C-vitaminer

C-vitaminer hæmmer inflammationer og stabiliserer cellemembranerne. Fødevarer: Bær, citrusfrugter, grønne grøntsager, asparges, avocado, rødbeder, solbær, rosenkål, melon, løg, kål, peberfrugt, spinat, chufa-mel

D-vitamin

D-vitamin har også stor betydning for huden, hvor det naturlige D3-vitamin dannes, når der kommer sol på huden om sommeren fra UVB-strålerne - som kun er tilgængelige om sommeren og ved middagstid, når solen står højt. D3 vitamin fra solen er det nemmeste for kroppen at optage, og vi lagrer sommerens D-vitamin i kroppen i flere måneder. Kan man ikke komme en tur syd på hen på vinteren, kan det være nødvendigt at tage et dagligt tilskud. Læs evt. min blog om solens helende stråler.

Man kan købe D3-vitamin som f.eks. D-pearls på 20 mikrogram hos Matas og i helsekostforretninger.

D3-vitamin er den naturlige form.

E-vitamin

E-vitamin letter kløe og tørhed. Findes i avocado, olivenolie, mørkegrønne bladgrøntsager, bælgfrugter, mandler, hasselnødder, frø, fuldkorn, brune ris, æg, tang.

6. Andre gode næringsstoffer til den tørstige hud

  • Tang, kelp og spirulina indeholder jod og andre mineraler, der er nødvendige for heling af vævet. Fås som kosttilskud.

  • Flavonoider. hæmmer inflammationer og stabiliserer cellemembraner, findes i rå kakao, peberfrugter, boghvede, solbær, det hvide lige under skralden på citrusfrugter, abrikoser, brombær, kirsebær, citrusfrugter, blommer, hyben, havtorn.

  • Zink støtter helingsprocessen og styrker immunfunktionen. Fødevarer: Æg, fisk, tang, spirulina, tofu, linser, cashewnødder, lammekød, bælgfrugter, kød, sardiner, sojabønner, østers, pekannødder, fjerkræ, græskarkerner, svampe, lucernespirer, fennikelfrø, persille, salvie, hyben.

  • Bukkehornsfrø. Den indiske Ayurveda anbefaler bukkehornsfrø til indtagelse mod skæl. Bukkehornsfrø er en del af karryblandingen, man kan også tage en teskefuld dagligt blandet med honning eller man kan også drikke det som the. Ifølge Ayurvedaen virker bedst for vatta typer (aktive og kvikke, kreative typer) og kapha typer (følsomme, stærke, rolige og ofte overvægtige typer).

  • MSM (methyl-sulfonyl-metan) er et naturligt næringsstof – et organisk svovlstof, som er sammensat af svovl, ilt og methylhjælper. Det hjælper med at booste andre næringsstoffer og med at åbne døre og transportere rundt. MSM har vist sig særlig effektfuldt til at forbedre hud, hår og negle. Det kan både indtages og påføres huden.

Beroligende, rensende og lækker te med bukkehornsfrø:

Bland og opbevar i lukket beholder.

 

Til en kop te:

  • 1 spsk te-blanding

  • 2 dl vand (maks 80°C)

  • Lad trække i 7-10 minutter.

  • Daglig hudpleje hud med eksem

Den bedste pleje til eksem

Man bør altid bruge så naturlige cremer som muligt. Vandbaseret fugtighedscreme uden parabener og andre hormonforstyrrende stoffer er at foretrække eller hjemmelavede fede olieblandinger af sheasmør og jojobaolie.

Opskrift på body lotion til eksem lavet af rene olier

Denne body butter er super lækker og meget nærende og helende.

Udstyr:

  1. Håndmikser

  2. Lille stålgryde

  3. Skål

  4. Spatel

Ingredienser:

Sådan gør du:

  1. Smelt sheasmør og kokosolie over middelvarme. Fjern fra varme lige så snart - og gerne lidt FØR, at olieblandingen er helt smeltet.

  2. Hæld blanding i en glas- eller porcelænsskål og tilsæt honning.

  3. Rør med spatel indtil alt er godt blandet.

  4. Tilsæt oliven- lavendel- og teatreeolie. Bliv ved med at røre.

  5. Afkøl i køleskab indtil olierne bliver lidt tykkere, men stadig er bløde.

  6. Pisk med håndmikseren indtil blandingen er som en stiv flødeskum (ca. 5 min.)

  7. Put blandingen i en sprøjtepose eller en frysepose, hvor der klippes et lille hul i nederste hjørne.

  8. Klem blandingen ud i en beholder med skruelåg.

  9. Opbevares i temperatur under 23°C (ellers smelter den

  10. Smelt sheasmør og evt. kokosolie

De bedste olier til eksem:

Man kan få nedenstående olier hos Urtegaarden, Cremecompagniet og i de fleste helsekostforretninger i Danmark. Jeg synes personligt, at de danske priser er alt for høje og at kvaliteten ikke altid er den fineste, så jeg foretrækker at købe mine olier i Tyskland hos bl.a. disse forhandlere: Naissance og Mystic MomentsNår man køber gennem Amazon.de, sparer man lidt på fragten.

Planteolier:

Æteriske olier:

Disse er essentielle olier er helende og lindrende. Bland 1-3 stykker sammen i en olie eller i en creme:

Generelt blandingsforhold i olier og cremer:

  • 20-60 dråber i 100 ml olie/creme

  • 7-25 dråber i 25 ml olie/creme

  • 3-5 dråber i spsk. olie/creme

Massage

En skøn og effektiv måde at få mest muligt ud af olierne på er ved at få dem masseret ind i huden. Det vil også give en behagelig afslappet følelse i kroppen. Bland 20-60 dråber ovennævnte æteriske olier med 100 ml planteolie og masser ind i hele kroppen. Det bedste er at få en anden til at massere en...

Øvrigt

Sindet:

Stress kan forværre eksem. Det er derfor godt at lære afspænding eller afsætte 20 minutter dagligt til meditation, som effektivt dæmper stress og beroliger sind, krop og hud. Der er flere forslag til afslapningsteknikker i min blog om søvn.

Duften fra visse æteriske olier har en beroligende effekt på krop og sind. Fyld rummet med duftene fra én eller bland 2-3 af nedenstående olier i en duftlampe sammen med lidt vand. Eller lav en blanding af 1 spsk. jojobaolie og 8-10 dråber æteriske olier i en lille glaskrukke og snif af den efter behov.

Beroligende dufte:

Jeg bruger selv denne duftblanding: palmarosa, bergamot og jasmin.


Læs mere om sund hud her:



*) Ublødning af nødder og kerner. De fleste har sikkert oplevet at have fået godt med luft i maven af at have spist kerner, frø, linser eller nødder. Det er fordi, at naturen har indbygget en forsvarsmekanisme i frø, nødder og kerner, så de kan overleve indtil ordentlige vækstbetingelser er til stede. Forsvarsmekanismen består af ernæringsmæssige hæmmere og giftige stoffer, der forsvinder naturligt, når der er nedbør nok til at starte dannelsen af en ny plante efter at nødden, kornet eller frøet spirer. Ved at udbløde kernerne efterligner vi naturen, og minimerer eller eliminerer deres inhibitorer og giftige stoffer.  Disse inhibitorer og giftige stoffer i kernerne og nødderne er enzyminhibitorer som fytater (phytinsyre), polyphenoler (tanniner) og goitrogens.


Forbehold:

Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne bog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne bog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.

Kilder: