Hvordan man laver Gurkemeje-congee (asiatisk risgrød)
Dette indlæg indeholder affiliate links
Jeg havde ekstraordinært meget energi i går. Jeg gik 15.967 skridt, jeg tog et havbad og jeg trænede i en time med min træner - og jeg havde endda ikke sovet specielt godt natten inden.
Efter træning er jeg tit ret træt, og må lige slappe lidt af, men ikke i går, der var masser af gas i ballonen hele dagen.
Hvad var anderledes i går? Jeg tænker én af følgende ting eller måske kombien af de tre.
Jeg startede min dag sådan her:
Gurkemeje Congee til morgenmad.
En lille shake med skefuld kollagenpulver.
To gange dyp i det iskolde havvand.
Det nye var congee'en. En form for risgrød som, til min overraskelse, faktisk var en skøn ting at spise til morgenmad.
Congee er ren comfort-food, viser det sig - især på en kold og hård dag.
Hvorfor er congee så sundt?
Jeg taler og skriver meget om tarmsundhed - hvordan man får en sund flora, helingen af tarmforingen, hvilke fermenterede fødevarer der er gode at spise, probiotika, bone broth osv. Det gør jeg fordi en sund mave og en god fordøjelse er vigtig for hele kroppens sundhedstilstand, immunsystemet og det mentale velbefindende.
Risgrød er måske ikke det første du tænker på som en superfood - og nok heller som noget på linje med din grønne grønsagsjuice. Men congee er nu altså et middel, man har brugt i traditionel kinesisk medicin (TKM) i årtusinder mod et uroligt eller ubalanceret fordøjelsessystem.
Ifølge TKM fordøjer og optager kroppen meget let denne enkle grød. Den hjælper med at balancere fordøjelsen og supplerer blodet og qi (livsenergi). Congee kan lindre inflammation og nære immunsystemet.
Denne grødagtige ret er varmende, nærende og perfekt når man føler sig tør hid og did, mangler væske, er tømt for energi, når man skal komme efter sygdom eller har tømmermænd.
Den er også god at spise kold. Læs også hvorfor kolde ris er godt for tarmene.
Hvad er congee lavet af?
Man laver typisk congee af ris, men også af andre korn og bælgfrugter.
Retten koges med ret meget vand i forhold til ris og den koges, indtil den er moset, hvilket gør at den let at fordøje, utrolig nærende for mave-tarmsystemet og hydrerende.
Hvis du laver congee af suppen fra din kogte kylling eller bone broth, kan den endda være en rig kollagenkilde, som er det protein, kroppen skal bruge til at reparere, hele og styrke tarmforingen.
Med sine meget få ingredienser er congee også den perfekte hjemmelavede ret, når man skal spare på pengene.
Da congee er så basal en ret, kan man pifte den op med en masse gavnlige urter og garnere med pikante eller sødende ingredienser.
Gurkemejen i denne congee giver udover en dejlig gylden farve, også alle de helende egenskaber som denne rod har - herunder bedre led-mobilitet.
Jeg fandt opskriften i The Kosmic Kitchen Cookbook
Opskrift på congee
Portioner: 4
Udstyr
En halvstor gryde (2-3 liter)
Grydeske
Ingredienser
1 spsk økologisk gurkemejepulver
9-12 dl vand, bone broth eller økologisk grøntsagsbouillon
Sådan gør du
Hæld ris og væske og gurkemeje i gryden. Sæt låg på.
Lad vandet koge op. Skru ned for varmen, og lad det simre i ca. 1 times tid.
Sørg for at røre rundt, så risene ikke brænder på. Tilsæt eventuelt mere væske, indtil grøden har den tykkelse, der kan lide.
Smag evt. congee-grøden til med en lille smule salt – den skal stadig være neutral i smagen
Server i dybe morgenmadsskåle.
Garner med dit foretrukne tilbehør.
Congee tilbehør
Afhængigt af sæson kan du skrue op og ned for din congees varmende egenskaber med det tilbehør og de krydderier, du pynter retten med.
Varmende tilbehør
I de kolde måneder kan man pynte med ingefær, chili eller hvidløg.
Kølende tilbehør
I året varme måneder kan man pynte med friske urter som dild, mynte og koriander.
Det søde
For dem, der har brug for mere af fugt i kroppen, er det søde pynt en fremragende løsning (lidt fra vand-elementet, ville man sige i ayurvedaen):
Ristede nødder eller frø, såsom valnødder, mandler eller solsikkefrø
Sæsonens bær og skivede frugter (kan evt. stuves), såsom kakifrugt, mango, æble eller pære
Lidt ahornsirup eller honning
Krydderier som kanel, kardemomme eller ingefær
Det pikante
Den salte eller pikante kan hjælpe dem, der har brug for lidt mere varme (ild-element, ville man sige i ayurvedaen)
Ristede eller sorte sesamfrø
Valg af protein
Frisk revet ingefær eller hvidløg
Dampede grønsager, såsom bok choy, spinat eller persille.
Tips:
Overvej at lade din congee simre i 2 til 6 timer, hvis du har tid til det, da jo længere den koger, jo lettere fordøjelig bliver den.
Du kan lave din congee i en slow-cooker. Kom alle ingredienserne i og lad maskinen køre på lav indstilling i 6 til 8 timer.
Andre sunde artikler…
Forbehold:
Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.