Hvordan du stopper herpesudbrud. Min effektive guide at forebygge udbrud og til naturlig behandling af herpessår, der lindrer omgående. Bonus: Virker også mod helvedesild
Dette indlæg indeholder links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med at støtte mit arbejde.
Min affiliatepolitik
Tips til både akut behandling og langvarig forebyggelse. Baseret på forskning.
Hvis man lider af tilbagevendende herpes eller helvedesild, så har man nok allerede læst de sædvanlige artikler om, at der ikke er så meget andet at gøre, end at lindre de udbrud der kommer med zovir-lignende præparater, eller leve med dagligt at skulle indtage forebyggende medicin.
Jeg har været hele møllen igennem, og selv lidt af svære og i nogle år konstant tilbagevendende udbrud, der påvirkede mine led, nervebaner og min dagligdag generelt.
I dag har jeg, et slag på tasken, kun et-to udbrud per år. Udbruddene er meget milde, dvs. de kommer næsten ikke ud i fuldt flor (de bliver kvalt i den spæde opstart), de varer maks. i to-fire dage, og jeg mærker dem næsten ikke.
Jeg er nået hertil helt uden brug af konventionel medicin.
Denne artikel går i dybden med virussen, hvor snedig den er, hvorfor den er i stand til at snyde immunsystemet hele livet, men også hvordan man markant kan forebygge og forkorte udbrud. Jeg har sat mig grundigt ind i seneste opdagelser indenfor konventionel vestlig medicin, hvordan Traditionel Kinesisk Medicin (TKM) ser på herpes, andre alternative behandlingsmetoder, og så har jeg samlet trådene.
Du kan også bare scrolle forbi al teorien og gå lige lukt ned til behandlingsforslagene. De er nemme, der er nogle nye metoder (nyt for mig i hvert fald), der er tips til at kende de allerførste og spæde tegn på udbrud, og der er noget om de følelsesmæssige ting,
der påvirker virussens styrke og dominans, som man kan arbejde med.
Bemærk at herpes og helvedesild er infektioner, der kommer af vira, der tilhører samme virusfamilie - herpesviridae familien. Derfor kan man bruge stort set samme behandlingsformer til disse typer lidelser. Det forklarer jeg nærmere nedenfor.
Indhold i denne artikel:
Herpes i min krop
3 grunde til at jeg foretrækker at behandle herpes med naturlige midler
Hvor mange er smittet med herpes
Hvordan vira arbejder i kroppen
Herpes - en meget lusket virus
Herpes, helvedesild og skoldkopper – samme virusfamilie
Hvorfor det er vigtigt at holde herpesvirus i den latente fase
4 ting der har stor indflydelse på, hvor tit man får herpes
5 måder man naturligt kan forebygge fremtidige herpesudbrud på
3 trin til naturligt at stoppe et herpesudbrud hurtigt
appendix: Forskellen på bakterier og vira
Du kan også vælge at lytte til eller se artiklen ↓
Klik på undertekst-ikonet nederst til højre på videoen for undertekster.
Herpes i min krop
Jeg har herpesvirus i min krop. Det har jeg haft siden 1996. Måske længe før, men det er i hvert fald dér, at jeg havde mit første rendezvous med den prikkende svien på huden og den karakteristiske klase af små blærer.
Jeg lærte hurtigt altid af have en tube Zovir med mig overalt, for i de første mange år fik jeg som minimum herpes en gang om måneden, sommetider to og lidt sjældnere to gange lige i rap.
Det blev efterhånden ret træls, som min jyske søster ville have formuleret det, så i 2002 gik jeg til egen læge og fik aciclodan-tabletter, som jeg spiste to styk af dagligt i tre år. De hjalp og holdt mig symptomfri lige indtil de ikke virkede længere, og jeg fik herpes uanset. Jeg holdt derfor en pause og lod udbrud komme, og dulmede med Zovir-salven igen.
Nogle år senere gav jeg pillerne en chance mere, men denne gang reagerede min krop med svimmelhed og lettere kvalme, så slut med pille-løsningen herfra.
Hvornår får jeg typisk et herpesudbrud
Herpesvirus kigger frem hos mig, når mit immunsystem er udfordret, når jeg har solet mig, og når jeg er følelsesmæssigt stresset på en eller anden måde. Fx faldt jeg på cyklen for nylig, og slog min hofte noget så nederdrægtigt, jeg fik ikke et brud, men episoden rystede mig alligevel, og tre dage efter kunne jeg sige hej til et herpesudbrud.
3 grunde til at jeg foretrækker at behandle herpes med naturlige midler
Fordi de både forebyggger, virker hurtigere og har et minimum af bivirkninger.
Jeg er ekstremt sensitiv overfor medicin, alkohol og andet, der påvirker krop og sind.
Jeg er et analytisk og undrende menneske. Jeg foretrækker at afsøge de bagvedliggende årsager til ubalancerne i min krop. Og ikke bare affinde mig. Det er for mig den mest tilfredsstillende måde at forebygge og heale på.
Så når det overhovedet er muligt, løser jeg mine lidelser med naturens medicin.
Selv blærebetændelse kurerer jeg hurtigt med egen naturlige opskrift, og jeg har ikke indtaget en hovedpinepille i over ti år.
Med hensyn til konventionel herpesmedicin er der en reel risiko for medicin-forgiftning og resistens overfor acyclovir (herpes-medicin), især hvis man i forvejen har et udfordret immunsystem (1).
Problemerne med konventionel herpes-behandling
Der bliver forsket en del i disse år for at udvikle en mere effektiv medicin eller vaccine.
Man har foreløbig fundet det system og proteiner, som herpesvirus bruger til at narre sig adgang til nervesystemet og til at formere sig i huden. Et protein, der hedder CTCF lader til at spille en nøglerolle i reguleringen af herpes’ dvale-aktiv-cyklus, og ved forsøg er det lykkedes at svække virussens evne til at vågne fra sit hi. (2, 3)
Men indtil videre kan man kun få tilbudt de kendte ”ciclovir”-præparater som aciclovir, valaclovir eller famciclovir, som man typisk tager i tablet- eller salveform. Den mest kendte salve, Zovir, indeholder fx virkestoffet aciclovir, som hjælper med at:
Hæmme virus
Lindre smerten
Forkorte længden af udbruddene
Ulemperne:
Det hjælper intet på hyppigheden af udbrud.
Efter et stykke tid holder de op med at virke effektivt, fordi man efterhånden opbygger resistens overfor medicinen.
Det er hårdt for organerne.
Der er, som nævnt ovenfor, risiko for medicin-forgiftning og resistens.
Hvor mange er smittet med herpes
Alt efter hvilke studier man kigger på, så ligger smitteraten på mellem 60 – 90 % af verdens befolkning. Ingen kender det præcise antal, men et slag på tasken så har de allerfleste af os virussen i os af disse tre grunde:
Herpesvirus er ekstremt smitsom
Man kan have virus i sig uden at vide det - fordi man kan være helt symptomfri.
Man kan sagtens smitte uden at have et tydeligt udbrud.
Hvordan vira arbejder i kroppen
Vira angriber kroppens celler, og arbejder indefra cellerne. Man kan tænke på en virus som en lille boks. Indeni boksen ligger generne til virussen – en opskrift på, hvordan virussen virker. Virussens mål er at få en celle til at læse opskriften og lave det, som står på den.
Det er det, der gør det vanskeligt at ramme og behandle en virus med medicin, for medicinen vil også ramme kroppens egne celler. Derfor er man i mange tilfælde nødt til at lade kroppen selv bekæmpe en virus (4)
Bakterier har modsat menneskeceller en cellevæg, derfor kan man behandle bakterieinfektioner med antibiotikum, som for eksempel penicillin. Dette virker nemlig ved at nedbryde bakteriernes cellevægge, og uden cellevæggen dør bakterien.
Herpes - en meget lusket virus
For at forstå hvorfor immunsystemet ikke kan tackle herpes, kan man starte med at kigge på, hvad herpes-virus er for en størrelse.
Herpesvirus er en neurotropisk virus, hvilket betyder, at den er i stand til at inficere nervevæv, hvor den grundlægger en livslang hvilende infektion.
Efter første kopiering i slimhindecellerne kan virussen via nerveenderne trænge ind i de sensoriske nerveceller (neuroner).
Virusgenomet bliver derefter transporteret ind til nervecellens kerne (soma - krop), hvor det kan opholde sig uden at producere smitsomme afkom, og på den måde bliver den livslange latens etableret.
Hvor ligger herpes i dvale i kroppen
Herpesvirus bor som nævnt til daglig i det sensoriske nervesystem.
Det sensoriske nervesystem er vores ”mærke- og føle-” system, det system som sender oplysninger til centralnervesystemet i hjernen, hver gang vi fornemmer et og andet enten fysisk på huden eller i kroppen.
I det øjeblik man får den første herpesinfektion, kommer virussen ind i nerverødderne, og flytter derfra ind i de sensoriske nerveganglier i vores perifere nervesystem.
De sensoriske ganglier er nerveknudepunkter, hvor nerver fra forskellige dele af kroppen mødes.
Genital herpesvirus putter sig ind ganglierne omkring lændeområdet, som har forbindelse til kønsorganerne.
Herpes på læber og ved øjne bor i ganglierne bag kindbenet.
Herpesudbrud og stress, sol og kulde
Det at herpes bor i vores sensoriske nervesystem forklarer hvorfor herpesudbrud ofte kommer i forbindelse med, at vi er udsat for varme og kulde (mange får herpesudbrud på sol- og skiferier). Og i forlængelse af følelsesudbrud, som chok, vrede, sorg, overvældelse, skam, stress etc.
Blærerne
De små væskefyldte blærer er i sin helt enkle form, herpes’ vigtigste egenskab. Disse blærer kan være meget smertefulde, og hvis der går hul på dem, danner de sår og sårskorpe, der kan efterlade ar.
Men det betyder ikke, at man konstant har blister og sår, og altid er påvirket af herpes. I stedet får man udbrud, som kan variere i hyppighed fra person til person - nogle oplever kun et enkelt udbrud hele livet, andre oplever det med års mellemrum, og andre igen med måneders mellemrum.
Dvalen
Virussens noget forvirrende adfærdsmønster og evne til at skifte mellem at være i ”parat dvale” og være en aktiv infektion er dens overlevelsesstrategi.
”Parat dvale” gør det muligt for virussen at hvile, og samtidig være på standby.
Den symptomfri dvaletid er dét, der holder virussen under immunsystemets radar det meste af tiden, og den periodiske reaktivering sikrer, at den kan fortsætte med at sprede sig fra person til person.
Herpes, helvedesild og skoldkopper – samme virusfamilie
Herpes, helvedesild og skoldkopper er infektioner der alle er forårsaget af vira, der hører til herpesviridae familien. Herpesviridae er en DNA-vira-familie, der inficerer mennesker og nogle dyr.
Mennesket er den primære vært ved otte forskellige slags herpesvira. De mest almindelige herpestyper er Herpes simplex og Varicella Zoster.
Varicella Zoster er det, der giver skoldkopper, og som senere kan vende tilbage i form af helvedesild.
Herpes simplex kommer i to kategorier – HV1 og HV2.
1. HV1 er forkølelsessår omkring mund og læber. HV1 kan også smitte til kønsorganerne.
2. HV2 viser sig oftest som blærer omkring kønsorganerne og endetarm, men også på det øverste af lårene og ballerne.
Hvorfor det er vigtigt at holde herpesvirus i den latente fase
Udover at udbrud er ubehagelige, og øger smitten, så er der andre vigtige grunde til at gøre meget for at holde herpesvirus i den hvilende fase så længe som muligt, for det har vist sig, at herpes kan medvirke til mange andre sygdomme fx:
Gentagen øjenherpes kan føre til ardannelse på hornhinden og blindhed (5).
Herpesvirus som patogen er sat i direkte forbindelse med degenerative sygdomme i nervesystemet som fx Alzheimers (6).
Herpes kan være medvirkende årsag til Menières sygdom, en sygdom i det indre øre med snurrende fornemmelse, hørenedsættelse og trykkende fornemmelser i øret (7).
4 ting der har stor indflydelse på, hvor ofte man får herpes i følge Kinesisk Medicin
Kinesiske medicinere forsker også meget i herpesvirus ved brug af konventionelle forsøgsmetoder, men samtidig behandler kineserne kroppen som et hele, og ikke kun som en bunke anatomiske dele. Udover at de anvender begreber som Qi, Yin og Yang og elementer som fx ild, træ, vind og vand i sygdomsbehandling og forebyggelse, har de også fundet ud af, at disse
4 kropssystemer har stor indflydelse på om herpes forbliver i dvale eller kommer i udbrud
Det intrinsiske immunsystem
Nervesystemet
Skjoldbruskkirtlen
Leveren
1. Det intrinsiske immunsystem er måske nøglen til at holde herpes i dvaletilstand
Nu bliver det lidt teknisk, men også ret interessant, synes jeg.
Det er almindeligt kendt at immunforsvaret konstant beskytter kroppen mod de bakterier, vira og andre fjendtlige patogener, man møder i sin hverdag.
Immunforsvaret deler man normalt op i den medfødte og den erhvervede del, men vi har også et mindre kendt forsvar, der hedder det intrinsiske immunforsvar (intrinsisk betyder indefra virkende). Alle tre forsvarssystemer skal man holde stærke og smidige for at holde os sunde, men især det sidstnævnte er særligt nyttig i forbindelse med herpesvirus-bekæmpelse.
Det intrinsiske immunsystem er en cellebaseret antiviral forsvarsmekanisme. I modsætning til de erhvervede og medfødte immunsystemer er det intrinsiske konstant på virus-vagt, hvilket gør det muligt at standse en virusinfektion hurtigt.
Intrinsisk antiviral immunitet kan stoppe virus øjeblikkelig og direkte forhindre at virus formerer sig. På den måde sikrer det, at en celle ikke længere er modtagelig over for en bestemt slags virus.
Noget tyder på, at den intrinsiske immunitet er et nyttigt sted at sætte ind i forsvaret mod herpesvirus, fordi det intrinsiske immunsystem spiller en større rolle i nervecellerne end i andre celler - og det er jo i nervecellerne at herpesvirus bor.
En af de måder man kan styrke det intrinsiske immunsystem på, er ved at booste autofagi.
Autofagi er en vigtig biologisk proces i kroppen, hvor cellerne rydder op, og genbruger deponerede stoffer og beskadigede dele. Det er en måde, hvorpå cellerne sikrer, at de fungerer korrekt, og kan beskytte kroppen mod sygdom og skader.
Hvordan man booster autofagi, kommer jeg ind på i næste afsnit: 5 måder man naturligt kan forebygge fremtidige herpesudbrud på ↓
2. Et nervesystem i balance holder herpes nede
Stress, UV-påvirkning, psyskiske og fysiske traumer er stressende for kroppen, hvilket betyder at antallet af frie radikaler i kroppen langt overstiger mængden af beskyttende antioxidanter. Det svækker kroppens immunforsvar og fremskynder aldringsprocesserne - og stress er brændstof for herpesudbrud ikke mindst fordi, herpes bor i nerveganglierne.
3. Skjoldbruskkirtlen har en finger med i spillet ved herpesudbrud
Skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfugleformet kirtel i halsen. Den er afgørende for vores generelle velbefindende, og styrer stofskiftefunktionerne i alle celler i kroppen.
Skjoldbruskkirtlen udskiller hormoner som T3 (Triiodthyronin) og T4 (thyroxin), der regulerer stofskiftet og vigtige funktioner i hjernen. Den påvirker massivt energiniveauet og kroppens evne til at opretholde en konstant temperatur. Skjoldbruskkirtelhormon hjælper med at fjerne affald fra cellerne, øge fedtnedbrydningen, forbedre hårvæksten på hovedet og øjenbryn, og reducerer kolesterolniveauet og kropsvægten.
Derudover stimulerer T3-hormonet nervesystemet. Det sørger for øget vågenhed, årvågenhed og reaktionsevne på ydre stimuli, plus T3 stimulerer det perifere nervesystem, som jo er her, hvor herpesvirus holder til.
T3 hjælper med at styrke de gener, der holder herpes i dvale.
Skjoldbruskkirtlen kan typisk komme ud af balance som følge af kronisk stress, overbelastet lever, tarmproblemer eller dårlig kost, og dermed enten ikke udskille nok hormoner eller for mange.
Når man er stresset, udskiller skjoldbruskkirtlen mindre T3.
T3 hjælper med at kontrollere aktiviteten af fire gener i kroppen, der har med herpesvirus at gøre:
Når skjoldbruskkirtlen udskiller mindre T3, kan aktiviteten af nogle af disse gener ændre sig. Især det gen der hedder LAT (Latency Associated Transcript), som normalt hjælper med at forhindre, at viruset bliver aktivt, fungerer mindre godt i de situationer.
Et andet gen, kaldet ICP0, kan også hjælpe viruset til at blive mere aktivt. Normalt hjælper LAT med at forhindre, at ICP0 bliver aktivt, men når der er mindre T3, virker LAT ikke så godt, og ICP0 kan blive mere aktivt.
Der er også et gen kaldet TK, som er vigtigt for, at viruset kan reaktiveres. Normalt er T3 med til at undertrykke TK's aktivitet. Men når der er mindre T3, kan TK blive mere aktiv og hjælpe virussen med at reaktivere sig.
Endelig er der en receptor der hedderTR1. TR1 kan hjælpe T3 med at have sin normale virkning på disse gener. Men når der er mindre T3, kan en overekspression af TR1 hjælpe med at vende de ændringer, der er forårsaget af reduktionen af T3.
Kort sagt, når der er mindre T3-hormon i kroppen, bliver det lettere for herpesvirus at blive aktivt igen.
4. Leveren og herpes
Prikken, ømhed og svie efterfulgt af blærer, som til sidst væsker, og bliver overhældt med en gul skorpe er tegn på en tilstand i kroppen, man indenfor den klassiske traditionelle kinesiske medicin kalder for ’Ild-toksin’ og ’fugtig varme’ (Fire Toxin and Damp Heat). Disse udtryk er rent beskrivende, da enhver infektion, viral eller bakteriel, indenfor TKM er en form for giftstof.
‘Ild-toksin’ fordi udbrud udløser en varm, brændende følelse, og fordi varme fra sollys, stress (ilter sindstilstand), feber eller krydret mad forværrer situationen.
En våd, inficeret, væskefyldt blære er udtryk for “fugtig varme”.
Årsagerne til hyppige herpesudbrud i følge klassisk TKM
Der er to mulige årsager til at den hvilende virus blusser op, og det er på grund af det man kalder ’Lever-ild’ og ’Qi-underskud’.
Lever-ild er varmeophobning i leveren. Leveren er kroppens rensningsanlæg. En kost der består af for mange fedtholdige og kolesteroltunge fødevarer, for varm eller ofte grillstegt eller stærkt krydret mad kan blokere leverens normale funktion. Lever-ild kan også opstå som følge af langvarig stress, frustrationer og uforløst vrede.
Herpesudbrud i forbindelse med lever-ild bliver ofte udløst af en særligt stressende begivenhed, ved en rejse til et varmt og fugtigt klima eller ved overforbrug af krydret og fedtet mad.
Overforbrug af alkohol og andre giftstoffer ophober også "varme i leveren".
Qi-mangel (svaghed i livskraftsenergien) er relateret til et svækket immunsystem. Når immunforsvaret er svagt, kan herpesvirus komme ud af dvale for at angribe. Qi-mangel kan være et resultat af medfødt svaghed, dårlig kost i mange år eller generelt overarbejde uden tilstrækkelig hvile.
Langvarig stress svækker kroppens immunsystemer.
Yin og Yang
Yin Yang-balance er et vigtigt begreb indenfor TKM.
Yang repræsenterer lys, varme, energi, aktivitet og aggressivitet.
Yin repræsenterer mørke, stilhed, kølende, det stabile, det hæmmende, materie, blod og kropsvæsker - Yang er den kraft, der får disse ting til at leve.
Når Yin og Yang er i balance, dvs. når energi og materie er i harmoni, så har vi det godt.
Når der er mangel på Yin, får vi automatisk for meget Yang og omvendt.
Leveren tilhører elementet træ. Yin-underskud i leveren betyder at der er mangel på materie i leveren, hvilket fører til for meget energi. Hvis denne tilstand af overskydende energi bliver opretholdt over en længere periode, bliver den omdannet til varme. Yin-mangel fører på den måde til varmeophobning i leveren - såkaldt ’lever-ild’.
Årsagen til Yin-manglen i leveren finder man i nyrerne
Kilden til Yin og Yang i hele kroppen, mener man, udspringer fra nyrerne. Nyrerne tilhører elementet vand og styrer også kroppens væskemetabolisme.
Og når der er underskud af nyre-Yin kan leveren ikke blive ordentligt næret (vandelementet kan ikke supplere træelementet), hvilket fører til mangelfuld lever-Yin og således ophobning af varme i leveren.
Lige ovenpå nyrerne sidder også binyrerne, som er de kirtler, der også udløser stresshormoner, og stresshormoner undertrykker immunforsvaret.
På kort sigt går en TKM-herpesbehandling ud på at standse eller minimere et udbrud, så hurtigt som muligt. Starter man behandlingen ved de allerførste tegn på prikken og sensitivitet, kan man helt forhindre, at udbrud ender med blærer. TKM anvender typisk antivirale urter, og urter der har tørrende effekt på de væskefyldte blærer.
Langsigtet arbejder TKM på kraftigt at minimere antallet af fremtidige udbrud og allerhelst helt at undgå dem. Her har flere undersøgelser vist at især anti-stress-behandlinger kan holde virus nede. Men også at stress forlænger varighed af udbrud, og øger antallet af smittede neuroner, hvilket resulterer i mere alvorlige, tilbagevendende udbrud.
5 måder man naturligt kan forebygge fremtidige herpesudbrud på
De fire kropssystemer kan man holde i balance og dermed markant mindske hyppighed eller helt undgå herpesudbrud ved hjælp af disse fem strategier:
Hold immunsystemet stærkt og smidigt
Få styr på den psykiske stress
Tag vare på kroppen efter UV-stress og fysiske traumer
Styrk skjoldbruskkirtlen
Brug kosten til at Styrke immunsystemet, skjoldbruskkirtlen og binyrerne
1. Sådan holder man immunsystemet stærkt og smidigt
Et godt og stærkt immunforsvar er grundlæggende for at holde vira og infektioner for døren. I forbindelse med herpes er det især væsentligt at styrke det intrinsiske immunsystem, som jeg nævnte ovenfor. Det kan man gøre ved at styrke og stimulere kroppens autofagi-processer.
Autofagi hjælper med at holde kroppen sund og velfungerende, og bidrager også generelt til at styrke immunforsvaret. Det er en naturlig proces, som kroppen gør hele tiden for at sikre, at vi fungerer optimalt.
Her er 16 Måder man kan top-tune sit immunsystem på inklusiv det intrinsiske:
1. Boost autofagi. Man kan nemt styrke sin krops autofagi-processer ved hjælp af regelmæssig kortvarig faste, intervaltræning, at prioritere kvalitetssøvn, drikke earl grey te, spise antiinflammatoriske urter, drikke 1 spsk. æblecidereddike før et måltid en gang om dagen eller 3-4 gange om ugen.⠀⠀
2. Immunstyrkende urter. Disse urter og bitre urter har antifungale, antibakterielle og antimikrobielle egenskaber: hyldebær, echinacea, oregano, reishi-svampe, schisandra, propolis, hvidløg, ingefær, timian, løg, persille, mynte og rosmarin.
3. D-vitamin styrker immunsystemet, da det øger de hvide blodlegemer, som spiller en vigtig rolle for kroppens forsvar mod infektioner. Udsæt din hud for lidt middagssol eller tag et D3-kosttilskud.
4. Zink hjælper med at bekæmpe infektioner og hele sår. Fødevarer rige på zink: nødder, frø, kød fra græssende køer, æg, skaldyr, bønner og mørk chokolade.
5. C-vitamin øger både antallet og effektiviteten af de omkring 500 milliarder hvide blodlegemer, som arbejder i døgndrift overalt i kroppen.
6. Få masser af væske: Sygdomsbekæmpende proteiner bliver transporteret via kropsvæsker. Når vi fylder væske i kroppen hjælper det med at mindske hovedpine, lindre influenzasymptomer og styrke kroppens immunrespons. Drinksforslag: vand, kombucha, vandkefir, urte-teer, grøn te.
7. Kyllingesuppe kogt på ben. Bone Broth hjælper med at styrke immunforsvaret. De aminosyrer der bliver dannet, når man langtidskoger ben, hjælper med at reducere inflammationer i luftvejene, og forbedrer fordøjelsen.
8. Undgå stress: Stress gør én mere modtagelig for infektioner, fordi stresshormonet kortikosteroid kan hæmme kroppens immunreaktioner og reducere evnen til at bekæmpe antigener.
Tips: Daglig meditation og åndedrætsøvelser, lydheling, vandring i naturen, aromaterapi, yoga, taknemmelighed.
9. Probiotika og mælkesyrebakterier sætter gang i signaler i tarmen, der forbedrer immunsystemet og modulerer slimhindernes immunsystem. Slimhinderne producerer antistoffer og fungerer derved som immunforsvarets yderste forsvarsvåben. Indtag fødevarer som fx kombucha, kefir og surkål og spis resistent stivelse som kogte, kolde kartofter, ris og pasta.
10. Sov bedre: Sørg for, at du får mindst syv timers søvn hver nat. Når man ikke får nok søvn, kan immunsystemet ikke fungere ordentligt. Hvis man sover mindre end seks timer om natten, er man mere end fire gange mere tilbøjelig til at få forkølelser end voksne, der sover mere end syv timer.
11. Drik æblecidereddike. Æblecidereddike indeholder gode bakterier og præ-biotika, der kan hjælpe med at give immunsystemet et spark, især når man føler sig sløj. Opskrift på firecider
12. Dyrk regelmæssig motion. Daglig fysisk aktivitet er vigtigt for at styrke immunsystemet. Høje niveauer af fysisk aktivitet og træning er med til at mindske den naturlige, gradvise forringelse af immunsystemet.
13. Spis anti-inflammatoriske fødevarer. Indarbejd antiinflammatoriske fødevarer i den daglige kost som fx gurkemeje, hvidløg, fiskeolie, bone broth, æblecidereddike. Disse fødevarer kan hjælpe med at reducere inflammation i kroppen og støtte immunforsvaret.
14. Spis friske frugter og grøntsager hver dag. Gør det til en vane at spise frisk frugt og grønt hver dag. Disse næringsrige fødevarer indeholder vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter, der fremmer et sundt immunsystem.
15. Biomagnetisme: Akupunktur og bio-magnetisme er behandlingsformer, der kan hjælpe med at styrke immunsystemet, og med at få ryddet op i ubalancer. Jeg har selv haft ret god effekt af biomagnetisme-behandlinger. Biomagnetisme hjælper kroppen af med dårlige patogener som vira, svampe og bakterier. Det neutraliserer pH-værdierne i kroppen, og skubber til nogle hydrogen-ioner og frie radikaler. Det er en meget mild behandling, hvor kroppen selv får lov til at komme i balance. Der er ingen bivirkninger, udover at man kan føle sig lidt træt et par dage efter en behandling.
16. Undgå: Sukker og alkohol, og gå gelinde til værks med de urter jeg har nævnt, for nogle immunstyrkende urter er ret potente, så giv dig selv en pause efter et stykke tid, og tag dem ikke mere end et par uger ad gangen. Det er også en god ide at involvere din læge eller ernæringsrådgiver.
2. Ni måder man kan dæmpe den psykiske stress på
Stress er som nævnt det, der re-aktiverer herpesvirus. For at holde virus latent, er det derfor vigtigt at arbejde for at holde kroppen så stressfri som muligt. Det kan man gøre på følgende 9 måder:
1. Tag en slapper midt på dagen
Stress gør os syge. Derfor er det afslapning, der skal gøre os raske.
Lig ned hver dag i 15-20 minutter midt på dagen og slap helt af (undgå nyheder, sociale medier, podcast og andre dopaminstimulerende elementer i denne pause).
Dette tip er jeg godt klar over, ikke er en mulighed for ret mange, men jeg vil nu alligevel gerne så frøet - for det er ret virkningsfuldt.
2. Tøm hovedet
Mediter eller lav en mindfulness-øvelse 10-20 minutter dagligt.
3. Sov godt
Prioriter en god nattesøvn. Søvn er afgørende for den generelle sundhed. Det er også med til at mindske stress, hjælper med at man bedre kan slappe af, og det støtter kroppens reparationsprocesser.
Sørg for at tilrettelægge et godt søvnmønster med at gå i seng og stå op på samme tid hver dag.
Undgå elektronik, mad, koffein, arbejde, ophidsende nyheder og stress om aftenen
4. Motioner uden at udmatte kroppen
Regelmæssig motion er med til at sænke det generelle stressniveau, forbedre humøret og mindske angst.
Gode motionsvaner: Udstrækning, yoga, gang. Træn i 20-30 minutter mindst fem gange om ugen ved at dyrke en kombination af konditionstræning, styrke- og vægttræning og motion med lav belastning. 7000-10.000 skridt 3-4 gange er hjælpsomt for de fleste.
5. Det vigtige magnesium
Magnesium er afgørende for at kunne håndtere stress, slappe ordentligt af, for neurologisk sundhed og hjernens sundhed.
Jeg anbefaler et dagligt tilskud af magnesiumcitrat i en periode eller man kan slutte dagen af med et magnesiumfodbad én til to gange om ugen - eller hvis man har - et dejligt karbad med epsomsalt. Jeg bruger en lille kop epsomsalt i mit fodbad, og sidder i 10-20 minutter med fødderne i det varme vand. Jeg gør det om aftenen, for man bliver så afslappet af det.
6. Lav vejrtrækningsøvelser
Vi trækker vejret hurtigere, uregelmæssigt og mere overfladisk, når vi er stressede. Dette holder kroppen i kamp- eller flugttilstand.
For at ophæve virkningerne af stress skal vi trække vejret langsommere, trække vejret gennem næsen og trække vejret nede fra mellemgulvet.
Når man trækker vejret langsommere, holder vejret længere, og ånder ud endnu længere, sænker pulsen sig og hele kroppen bliver roligere. Det er på den måde, man får et roligere og klarere sind.
Jeg forsøger selv at holde en daglig 20 minutters pranayamapraksis om morgenen.
Denne simple vejrtrækningsøvelse har en super beroligende effekt:
Sid eller lig behageligt.
Luk øjnene, og læg hænderne på maven.
Tag 10 dybe, langsomme vejrtrækninger NED I MAVEN på denne her måde: Luk munden, træk vejret gennem næsen og fyld maven op med luft på en indånding mens du tæller til 4. Hold vejret mens du tæller til 7. Ånd ud gennem munden mens du tæller til 8.
Efter den 10'ende runde tømmer man hovedet så meget som muligt for tanker, og trækker vejret normalt igen.
Det er bedst at lave øvelsen med frisk luft i lokalet. Så luft ud inden eller udfør med åbne vinduer.
7. Tag kolde og varme bade
Korte og kraftige temperaturændringer er en stressfaktor for kroppen, og den er nødt til at tilpasse sig hurtigt for at komme tilbage til balance.
Stressede mennesker bliver ofte syge med forkølelse, infektioner og influenza, når temperaturen falder udenfor, fordi deres kroppe allerede er stressede og immunfølsomme, så når vejret pludseligt ændrer sig, bliver kroppen overvældet og modtagelig overfor patogener.
Man kan imidlertid øge kroppens indre modstandskraft mod stress ved at træne den med korte temperaturændringer ved fx at skifte mellem koldt og varmt vand under bruseren. Strategisk dosering af varme og kolde temperaturer gør os stærkere og mere modstandsdygtige i det hele taget. Nogle andre måder man kan gøre dette på, er ved at
motionere udenfor i sommervarmen
gå i dampbad
infrarød sauna regelmæssigt
Tip:
Afslut det daglige brusebad med en tur under den koldest mulige temperatur,
skru herefter ned for den kolde og op for den varme og skyl kroppen med så varmt som muligt - dog uden at skolde.
Afslut med at slukke for den varme igen og skrue op for den kolde hane.
Stå lidt under det kolde vand ideelt i et minut, men mindre kan også gøre det.
Dette arrangement giver et stort boost til blodcirkulationen og det gode humør, da det udløser lykke-neurotransmitterne serotonin, dopamin og endorfiner.
8. Drik brændenælde-te og mælkebøtte-te
Brændenældete støtter nyrerne, har et højt næringsindhold og virker beroligende.
Mælkebøtte-te, der også hedder løvetand, hjælper kroppen af med “ild-toxin” og “fugtig varme” jvf. ovenstående. Det har leverrensende effekt, og virker vanddrivende, hvilket gør det muligt for leveren at komme hurtigere af med giftstoffer.
9. Andre stress-reducerende tiltag
Terapi – få ryddet op i de ting der nager, og har gjort det længe.
Foretag de ændringer der er nødvendige i forhold til relationer, job, etc.
Gør ting der giver glæde.
Tag et tilskud af B-kompleks eller medicinske svampe i en periode.
Få lidt solskin og frisk luft hver dag.
Tag evt. et tilskud af D3-vitamin i vintermånederne.
Få kropsmassage et par gange om måneden.
Accepter de ting du ikke kan ændre, og gør noget ved det, du godt kan ændre på.
Styrk selvværdet og selvtilliden.
3. Sådan kan man genfinde balancen efter UV-stress og fysiske traumer
UV-påvirkning og fysiske traumer er stressende for kroppen, hvilket betyder at antallet af frie radikaler i kroppen langt overstiger mængden af beskyttende antioxidanter. Det svækker kroppens immunforsvar og fremskynder aldringsprocesserne. Som vi har slået fast tidligere, så er stress også brændstof for herpesudbrud.
Beskyttelsen mod frie radikaler finder vi i antioxidanterne og i hudens eget melanin.
Mange får herpes på solferien. Det er både temperaturpåvirkningerne og sollyset, der ligger til grund for det.
Effektiv beskyttelse mod UV-stress kan vi finde i havet og i huden.
1. Spis lidt af Havet hemmeligheder
Skadelige UV-stråler trænger igennem vandoverfladen, så hvordan kan det være at alt liv i havet ikke lider voldsomt af skader fra solen?
Det er fordi, at tang og alger producerer solbeskyttende stoffer, som herfra går videre over i havdyr og koraller.
Disse stoffer får kroppe og andre levende organismer til at producere stoffet mycosporin-lignende aminosyre forkortet til MAA.
Forskere har fundet ud af at MAA giver en massiv beskyttelse både mod UVA og UVB. Stoffet absorberer faktisk UVA og noget af UVB, men ikke det hele (så man kan stadig godt blive brun). Hudcellerne absorberer også MAA. Dette stof er desuden en kraftig antioxidant.
MAA kan man endnu ikke få i kosttilskudsform, men man kan gøre som fiskene - spise chlorella, spirulina, alger og fisk (8).
2. Udnyt Hudens egen solbeskyttelse
Huden, håret og øjnene indeholder et stof, der hedder melanin. Melanin er pigment, der giver huden sin brune kulør, og dét der bestemmer hårets og øjnenes farve.
Når de ultraviolette stråler fra solen rammer huden, producerer melanocyttceller i huden mere melanin. Dette giver huden en mørkere farve, og gør at mængden af UV-stråling, som trænger gennem huden bliver væsentligt reduceret. Melaninet absorberer UV-strålerne, og beskytter huden mod solskader som solskoldning, aldring og kræft. Jo brunere huden er des mindre risiko for forbrænding.
Melanin fungerer også som en antioxidant i huden, og bidrager til at beskytte huden mod skader fra de frie radikaler.
Så selvom solen kan provokere et udbrud, så indeholder den også kuren mod beskyttelse. Den hvide vinterhud, skal have lidt melanin, så den er bedre polstret.
Start solsæsonen forsigtigt. Bliv ikke rød. Byg farven langsomt op. Alt efter hvilken hudfarve man er født med - de nordiske typer kan starte med 10-20 minutter middagssol, mens de tropeagtige typer ikke behøver at være så vagtsomme.
Huden ved, hvornår den har fået nok. Så snart den bliver en lille smule lyserød, så er det ind i skyggen eller på med hat og tøj.
Der tager ca. 3-7 dage for huden at opbygge den brune farve efter én stund under middagssolens UVB-stråler.
MERE: Sådan dyrker du solen på en sikker måde, og får det nødvendige D-vitamin uden at skade huden
Fysiske traumer:
Har man været udsat for fald eller anden ulykke, skal man tage sig af kærligt af sig selv i tiden efter. Uanset ulykkens alvor vil den altid blive husket i kroppens overlevelsessystem og påvirke nervesystemet. Derfor er det gavnligt for nervesystemet at:
Tale med nogen om hændelsen.
Tage det roligt i et stykke tid efter og hvile meget.
Bruge nogle af ovenstående stress-reducerende teknikker.
Huske sig selv på, at man trods alt klarede den.
4. Styrk skjoldbruskkirtlen
En skjoldbruskkirtel i balance kan mere end bare at hjælpe med at holde herpes i dvale. Det kan også styrke stofskiftet, hjertefunktion, fordøjelse, energi, appetit, søvn og humør - selv hår, hud og negle kan få et boost af en glad skjoldbruskkirtel.
9 ting der styrker skjoldbruskkirtlens hormonproduktion
Jod er et sporstof og vigtigt for at skjoldbruskkirtlen kan producerer hormoner. Gode kilder til jod er fisk og skaldyr (f.eks. rejer og krebs), tang, kelp, nori, eller salt med jod.
Selen. Kroppen har brug for sporstoffet selen for at omdanne T4 til T3, så få noget selen i kosten dagligt. Fødevarer rige på selen: paranødder, valnødder, svampe, avocadoer, fisk og kornprodukter.
Zink er et andet sporstof, der er nødvendigt for at omdanne T4 til T3. Gode kilder er kød fra græsfodrede kvæg, lam, fisk, skaldyr, kylling, kakaopulver, cashewnødder, frø, tofu og linser.
Tyrosin. Aminosyren tyrosin er også vigtig for produktion af skjoldbruskkirtelhormoner. Gode fødevarekilder er ost, kød, æg, sojabønner, hvide bønner, havre, vilde ris, bananer, mandler, kirsebær og avocadoer.
Gode fedtstoffer. Når man får gode essentielle fedtstoffer ved hvert måltid, såsom ekstra jomfruolivenolie, rå usaltede nødder og frø, avocadoer og fed fisk, forbedrer man skjoldbruskkirtelhormonniveauet, fordi det gør at cellereceptorerne bliver bedre i stand til at optage skjoldbruskkirtelhormon.
Lever-detox. Det er vigtigt at spise fødevarer, der styrker både leverfunktionen og afgiftningen, da leveren er involveret i omdannelsen af skjoldbruskkirtelhormoner samt i at øge stofskiftet. Disse er nemme at inkludere i sin kost: hvidløg, løg, rødbeder, æg, porrer, æbler, gurkemeje og kanel. Urteteer: Løvetand (mælkebøtte) og marietidsel.
Træning. Daglig motion hjælper med at stimulere skjoldbruskkirtlen til at udskille hormoner og øge stofskiftet.
Stress-håndtering. Jeg nævner lige stressen igen. Det er nemlig vigtigt at sænke stressniveauet, da stress øger kortisolniveauet, hvilket hæmmer omdannelsen af T4 til T3.
Kulde. Kuldeterapi, såsom et koldt brusebad på midten og den nederste del af ryggen stimulerer binyrebarkhormonerne, hvilket understøtter skjoldbruskkirtelfunktionen. Et hurtig koldt pift vand på skjoldbruskkirtlen efter et varmt bad eller brusebad stimulerer også produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner (læs også om de kolde bade ovenfor ↑).
5. Brug kosten til at styrke immunsystemet, skjoldbruskkirtlen og binyrerne
Udover de fødevarer jeg har nævnt ovenfor, polstrer disse også immunsystemet, styrker leveren og lindrer nervesystemet, og forebygger dermed udbrud:
Spis:
Grøntsager: masser af grønne bladgrøntsager, kål, broccoli, rødbeder, brøndkarse, persille, bønnespirer, brøndkarse, avocado og gule og orange grønsager.
Frugt: abrikoser, vindruer, dadler, figner, kirsebær, hindbær.
Antioxidanter: bær, pekannødder, bønner, spinat, grønkål, rødbeder, rødkål.
Fedtstoffer: ægte ekstra jomfruolivenolie, uraffineret jomfrukokosolie, avocadoolie, ghee, smør, fiskeolie.
Undgå:
Sukker og sukkerholdige fødevarer. Her mener jeg det sukker, der er i slik, sodavand, hvidt brød og kager etc. Fordi højt blodsukker kan have en negativ indvirkning på hippocampus og amygdala, som er en del af det limbiske system i hjernen, der påvirker vores hjernebølger. En blodsukkerstabiliserende kost kan forbedre hjernebølgerne og hjernens sundhed.
Forarbejdede fødevarer, færdigretter, kunstige ingredienser og inflammatoriske fødevarer.
Friturestegt mad.
Inflammatoriske fedtstoffer: majsolie, rapsolie, vindruekerneolie, solsikkeolie, smørbar, minarine, margarine, købedressinger.
Om muligt undgå gluten og ko-mælkeprodukter (smør fra græsfodrede køer er ok)
3 trin til naturligt at stoppe et herpesudbrud hurtigt
1. Behandl udbrud så tidligt som muligt
Lær at kende tegnene på at et udbrud er på vej, for det er i denne fase, inden blærerne blomster, at man kan forkorte udbruddets længde væsentligt.
Når man kender alle disse spæde tegn på, at et udbrud er under opsejling, kan man starte behandlingen.
Tegn på at et herpesudbrud er på vej:
Et herpesudbrud kan komme snigende, det kan komme pludseligt, og man mærker ikke altid varslingerne på samme måde. Her er 6 typiske tegn man kan holde øje med.
Nogle gange kan huden ved nervebanerne, hvor herpes ligger i dvale blive oversensitiv i dagene inden et udbrud. Nogle gange så slemt, at det føles som en mild forbrænding.
En lille prikken i huden er det sikre tegn på, at et herpesudbrud er lige op over.
Der kan opstå ømhed omkring lænden, den bliver usmidig og spændt. Det gælder for genital herpes.
Synet kan også blive påvirket. Det kan blive lettere sløret især ved skærmarbejde (mere end sædvanligt).
En let rødmen på det område, hvor man normalt får udbrud.
Det sjette tegn er subtilt. Det er bare en tanke, der kan komme før nogle af de andre signaler. Det kan være helt banale tanker om herpes, der dukker op ud af det blå, fx at det er et stykke tid siden, man sidst har haft udbrud. Eller det kan bare være en intuitiv tanke. Dette signal er nemt at overse, men min erfaring er, at hvis man sætter ind allerede her, kan man mindske et kommende udbruddet i styrke og varighed, og ofte kvæle det før det kommer i gang.
Andre typiske symptomer på herpes
Listen over typiske symptomer på herpesudbrud er lang, og vi har alle forskellige reaktioner, men her nogle af de symptomer herpes kan give:
Smerter omkring kønsorganer
Betændelse omkring kønsorganer
Svært at tisse, fordi sår kan blokere urinrøret
Kløe
Nervesmerter
Hævede lymfeknuder
Hævede kirtler i bækkenområdet, på halsen og under armene
Træthed
Hovedpine
Kropssmerter
2. Behandl herpesblærerne effektivt og naturligt
De remedier jeg anbefaler til at behandle herpesblærerne har alle disse tre egenskaber:
De får udbrud til at forsvinde hurtigt.
De lindrer smerterne markant.
De er naturlige og uden uhensigtsmæssige bivirkninger.
Æteriske olier
Nogle bestemte æteriske olier er meget effektive til at blokere blærernes udvikling, forkorte udbrudstiden og til at dæmpe smerterne. Derudover har de immunstyrkende og nerveberoligende egenskaber, hvilket er de tre vigtigste våben, når et udbrud skal nedkæmpes.
Æteriske olier er ekstra virkningsfulde, når man blander flere forskellige, og når man bruger dem sammen med anti-inflammatoriske planteolier som fx tamanuolie, olivenolie og kokosolie.
Brug: Man kan enten dryppe en enkelt dråbe æterisk olie direkte på blæren eller lave en salve og påføre rundhåndet direkte på udbruddet 2-4 gange om dagen.
Bemærk at æteriske olier er potente, og derfor kun er til udvortes brug, og kun mens udbrud står på.
De bedste æteriske olier til behandling af herpesudbrud:
Ravintsara: Beroligende, immunstyrkende og antiviral olie. De fleste tåler ravintsara-olie, den kan dog give øget følsomhed hos nogle personer. Bør anvendes med måde. Man kommer langt med en lille smule
Tea Tree olie stammer fra Australien, og er en urt, der er grundigt videnskabetligt undersøgt. Den er aktiv over for både bakterier, svampe og vira. Og den er stærkt immunstimulerende, så når kroppen er truet af en af disse organismer, øger Tee Tree olien sin evne til at reagere.
Pebermynteolie: Pebermynten er en olie, jeg altid har klar i medicinskabet. Den kan som regel lindre en hovedpine, muskelsmerter, insektbid eller en betændelse. Den er smertestillende, antibacterial, antiviral og meget mere. Til et herpesudbrud fungerer den godt sammen med en af de andre olier, især fordi den hurtigt tager kløe og smerte.
Æteriske olier - lidt forholdsregler:
Olierne anses generelt for sikre, men hvis man har følsom hud, er det muligt, at man vil kunne få en reaktion.
Hold olierne væk fra direkte og ufortyndet kontakt med øjne, kontaktlinser, næsebor og delikate hudområder.
Jeg anbefaler ikke at bruge olierne i ansigtet eller på brystet af spædbørn eller småbørn, fordi det kan give hudirritationer.
Generelt bør man ikke sluge æteriske olier. Hvis man får noget i munden, kan man gurgle med vand og spytte ud.
Pebermynteolie er imidlertid ret sikker at indtage oralt få dråber ad gangen, men for store mængder kan være giftigt, så husk at man kommer langt med en lille smule - alt hvad man behøver er 1-2 dråber ad gangen.Tjek, at det er 100 procent rene olier, når du køber. Kontrollér altid etiketten.
De bedste planteolier at blande æteriske olier med til behandling af herpesblærer:
Tamanu-olie er en tyk og let klæbring olie med helende, beskyttende, smertestillende og sår-og ar-helende egenskaber. Den øger blodcirkulationen lokalt, og er god til lindring af smerter ved herpes og helvedesild. Jeg bruger den sammen med ravintsara (forhold: 70-30 tamanu / ravintsara). Tamanu stimulerer også immunsystemet til at angribe fjendtlige mikrober (fagocytose).
Kokosolie har været brugt medicinsk i tusinder af år. En af kokosoliens mindre kendte egenskaber er som et potentielt middel mod forkølelsessår.
Kokosolie indeholder mellemkædede triglycerider (fedtstoffer), der har stærke antivirale, svampedræbende og antibiotiske egenskaber, som alle kan fremme heling. Kokosolie hjælper også med at modvirke betændelse. Derudover indeholder kokosolie indeholder monolaurin og laurinsyre, der begge har stærke antivirale, antimikrobielle og antibakterielle egenskaber. Undersøgelser har vist, at disse stoffer er effektive til at bekæmpe herpes.
Jomfrukokosoliens antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber kan også reducere hævelse og forbedre helingen.
Selv når man behandler forkølelsessår med kokosolie, vil det tage noget tid for dem at hele. Det første udbrud varer typisk længst, omkring to uger. Efterfølgende udbrud kan vare omkring en uge, selvom kokosolie og andre behandlinger kan skære en til tre dage af hver.
Jomfru kokosoliens antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber hjælper også med at reducere hævelse og fremme heling.
Foretræk Koldpresset jomfru kokosolie for mest effektiv effekt.
Opskrifter på naturlig herpessalve og herpesserum
Disse to remedier har jeg altid klar i medicinskabet. De er begge meget effektive til at bekæmpe udbrud, mindske smerte og varighed.
Du kan også købe dem færdige af mig: Rapid Recovery Treatment Salve og Organic Herpes Relief Oil Serum
Herpessalve
Udstyr:
Ingredienser:
2 spsk. Kokosolie
1/2 - 1 tsk Candelillavoks eller Bivoks (valgfrit)
8 dråber Tea tree olie
8 dråber Pebemynteolie
Sådan gør du:
Rengør udstyr og emballage.
Smelt kokosolie og voks i en kasserolle.
Hold godt øje og fjern fra varmen, ligeså snart voksen er smeltet.
Bland de de æteriske olier i.
Hæld på lille glaskrukke.
Afkøl en times tid i køleskab.
Brug: Smør salven på herpesudbruddet 2-4 gange dagligt indtil blærerne er væk.
Herpesserum
Udstyr:
Glasflaske med pipette
Ingredienser:
1/2 dl Tamanuolie
20-30 dråber Ravintsaraolie
Sådan gør du:
Rengør udstyr og emballage.
Bland olierne sammen i en lille flaske med pipette.
Vend flasken et par gange for at fordele olierne.
Brug: Dryp olien på herpesudbruddet 2-4 gange dagligt indtil blærerne er væk.
Varmestift
Herpotherm er en varmestift, som påstår at kunne forhindre herpesblærer helt og holdent, hvis man starter med at bruge den ved de første spæde tegn.
Den virker ved at stiften giver en varmepåvirkning på 51 °C til det ramte område, hvilket tilsyneladende har en positiv indvirkning på udskillelsen af histamin og kroppens egne enzymer og dermed dæmper betændelsesreaktionen. Den er helt uden kemi.
Jeg har ikke selv prøvet Herpotherm, men den får gode anmeldelser på Trustpilot.
Brug:
Anvendelsen af herpotherm er meget enkel, og varer kun få sekunder.
Anbring stiften med den keramiske kontaktflade på det berørte hudområde og tryk den let mod huden.
Aktivér trykknappen. Den keramiske kontaktflade bliver varmet op til ca. 51 °C. Så snart denne temperatur er nået, tænder en LED og et akustisk signal – det betyder at anvendelsen starter og varer herefter 3 sekunder.
3. Indtag kølende urtete
Disse urter har kølende og antivirale egenskaber, man kan komme dem i teer, vandflasker eller bruge dem i madlavningen. De er et godt tilskud til behandlingen under et herpesudbrud.
Vælg mellem:
Mælkebøtteblade (tørrede) støtter leveren og nyrerne med afgiftningsprocesserne, rig på antioxidanter og har antivirale egenskaber.
Mynte har antivirale, beroligende og smertestillende egenskaber.
Citronmelisse (hjertensfryd) er en urt med beroligende egenskaber, den hjælper med at lindre stress og uro og bedre humøret. Og man kan bruge den til at behandle herpesudbrud med. Dyp en vatrondel i citronmelisse-urtete, og lægge som kompres.
Citrongræs er et af de mest effektive naturlægemidler mod herpes. Det indeholder flavonoider, phenolsyre og rosmarinsyre, som hjælper med at forhindre herpesvirus i at formere sig i kroppen. Citrongræs-te: 1 spsk. til et glas vand.
Rosmarin. Undersøgelser har påvist, at rosmarinekstrakt har antiviral aktivitet mod HSV-1 og HSV-2 plus antioxidant-effekt - en cocktail der er et godt våben til at hold herpesudbrud nede. Drik urteen forebyggende, dup teen på udbrud.
Hibiscus (tørrede): Hibiscuste er antiinflammatorisk, og har et højt indhold af antioxidanter, som kan mindske symptomerne og lindre ubehag under herpesudbrud. Teen har antivirale egenskaber, der hjælper med at forhindre herpesvirus i at sprede sig, hvilket forkorter blærernes helingstid. Derudover styrker hibiscuste generelt immunforsvaret, hvilket er med at reducere hyppigheden og sværhedsgraden af udbruddene yderligere.
Ved at drikke disse urteteer forebyggende eller duppe dem på udbruddene kan man hjælpe med at holde herpesudbruddene nede.
MERE: Hibiscus - den røde matcha, der giver slanke lår og pænt hår
Opskrifter
Opskrift på frisk myntete med ingefær og honning
2 pers.
1 stk. citron, økologisk
1 klump frisk ingefær
1 håndfuld frisk mynte
2-3 tsk. honning
kogende vand
Sådan gør du:
Skyl ingredienserne.
Skræl ingefær og skær i mindre stykker
Skær citronen i skiver
Fordel alle ingredienserne i to varmesikre glas
Hæld kogende vand over og lad det trække et par minutter.
Nyd teen mens den stadig er varm. Smag til med honning
Hibiscus-te
Lav teen med tørrede hibiscusblomster og drik den enten varm eller som iste - den er lækker på begge måder.
Ingredienser:
1,5 l vand
1/2 dl honning (smag dig frem start hellere med for lidt end for meget)
3 spsk friskpresset limejuice
Sådan gør du:
Kog vand og hibiscus i en stor gryde.
Sluk for varmen når vandet begynder at koge, og læg låg på gryden.
Du kan nu eventuelt tilsætte andre urter som fx basilikum, citrongræs, citronskal m.v.
Lad teen trække i 15-20 minutter.
Kom honning og limesaft i og rør rundt til alt er opløst.
Si urterne fra.
Server hibiscusteen varm eller sæt den i køleskabet i et par timer. Hvad end du vælger smager den skønt.
Andre har også læst…
Forbehold:
Alle oplysninger i denne artikel er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne artikel er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne artikel, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne artikel kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne artikel er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne artikel accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.
Appendix: Forskellen på bakterier og vira
Bakterier er levende organismer
Bakterier er uafhængige, encellede og levende organismer. Det vil sige, at de kan overleve på egen hånd, og overlever ved, at energimolekyler som for eksempel sukker, bliver transporteret ind i cellens indre ved hjælp af bestemte transportproteiner. Bakterien kan spise, kopiere sig selv og smide overflødige ting ud, som den ikke behøver.
BAKTERIEr HAR EN Cellevæg
En af de ting der er rigtig vigtige for en bakterie, er at have en robust cellevæg, sådan at den er beskyttet mod fx tryk fra omgivelserne. Bakterier har også en cellemembran, som adskiller cellens indre fra omgivelserne. Det svarer lidt til den funktion, som huden har. Den sørger for at holde det indre på plads, og fungerer som en barriere for, hvad der kan komme ind i kroppen.
Bakterier er for det meste gavnlige
De allerfleste bakterier er gavnlige for kroppen. Vi har kolonier af bakterier på huden og i slimhinderne i for eksempel næsen og i øjnene, men størstedelen af de bakterier vi har i kroppen lever i tarmene, hvor der bor mellem 0,5-1 kg bakterier. Disse bakteriers funktioner er bl.a at styrke fordøjelsen, understøtte immunsystemet, hjælpe med bekæmpe infektioner, og øge kroppens evne til at optage næringsstoffer.
Nogle bakterier forårsager sygdomme fx borrelia, salmonella, E. Coli, stafylokokker etc.
Bakterier er “store”
Bakterier er næsten 100 gange større end vira, man kan se dem med et optisk mikroskop. For at observere en virus skal man bruge et elektronisk mikroskop.
Vira har ingen cellevæg
En virus har modsat mennesker og bakterier ikke nogen cellemembran, men består blot af en ydre proteinskal med noget RNA eller DNA indeni (arvemateriale).
Vira kan ikke formere sig uden at snylte
En virus kan ikke dele sig i det fri, ligesom en menneske- eller en bakteriecelle kan. Den kan kun blive til flere, hvis den får ”hjælp” til det. Virussen formerer sig ved at snige sig ind i en celle. Herfra snyder den cellen, så den begynder at producere en masse kopier af virussen.
Helt praktisk kan en virus kun komme ind i en celle, hvis piggene eller andet på dens overflade har samme form som de små former på cellens yderside. Disse former fungerer som nøgler, og nogle celler har nøglehul, som passer præcist til disse nøgler. Hvis virussen finder nøglehullet, så sætter det sig fast, og bliver godtaget af cellen
Nogle vira tvinger cellen til at lave så mange kopier af sig selv, at cellen til sidst sprækker og dør. Så myldrer der en million nye vira ud, klar til at angribe den næste celle.
Virus tager ikke næring til sig, og de laver ikke noget selv. Den slags overlader den til andre.
Vira har også et godt formål
Vi får massevis af virusser i os hver dag. De findes overalt. Men heldigvis er langtfra alle vira farlige. Nogle af dem bidrager med vigtige ting i naturen. Fx er der flere millioner vira i en te-ske havvand. I havet dræber disse vira bakterier, og gør næring tilgængelig for andre organismer.