8 nemme måder at undgå influenza på
Influenzasæsonen har ramt landet, men frygt ej, for der findes solide, naturlige forebyggende remedier mod influenza derude, som kan hjælpe dig med at undgå at blive syg, eller de vil kunne hjælpe dig til at få det bedre hurtigere, hvis du skulle gå hen og blive syg.
Hvis du er på udkig efter en helt naturlig (og hurtig) måde, der kan forebygge eller behandle din forkølelse eller influenza, så læs videre og få mine 8 bedste tips.
Dette indlæg indeholder links til de produkter, som jeg selv bruger eller kan anbefale. Hvis du køber produkter gennem disse links, vil prisen være den samme for dig, og jeg vil modtage en lille provision, som hjælper med til at støtte denne blog. Læs mere om min affiliatepolitik.
Influenzavirusen
Det er vigtigt at huske, at influenza er en virus, hvilket betyder, at antibiotika ikke er et effektivt middel til at bekæmpe den med. Den har også tre forskellige stammer - type A, B C samt undertyper indenfor disse.
Type A er den hyppigste og alvorligste influenzavirus med kraftige symptomer. Type B har de samme symptomer, men ikke så kraftige. Type C er den milde udgave med symptomer tættere på forkølelse.
Der kan være flere undertyper af influenzavirusen, der cirkulerer samtidig, og virussen kan ændre sig over tid, enten langsomt (eng. antigenic drift) eller hurtigt (eng. antigenic shift). Det er derfor, det kan være svært at formulere en perfekt influenzavaccine år efter år - og hvorfor det er afgørende at forebygge at beskytte sig så godt som muligt andre måder.
Der er mange måder du kan mindske din risiko for at blive ramt af influenza på. De fleste af dem har at gøre med at øge din krops forsvarssystem, at forbedre din fordøjelse og at reducere stress.
Mine 8 bedste tips til at holde sig rask og undgå influenza
Lige inden vi starter…
Her er en liste over ting, du bør have i forrådskammeret, som vil hjælpe dig godt igennem vinteren i medgang og modgang.
Evt. echinacea (rød solhat)
Og nu til de 8 tips…
1. Bone broth
Det er nemt, billigt og grumme sundt.
Det er bone broth (suppe kogt på ben), jeg taler om. For inde i marv og ben gemmer naturen de lækreste ting og sager for helbred, skønhed, led, immunsystem og meget mere.
Når man langtidssimrer ben frigiver de ting som kollagen, prolin, glycin og glutamin - ting som faktisk har evnen til at forvandle vores helbred. Og bone broth er en af de allerbedste fødevarer du kan indtage til at booste dit immunsystem, forbedre din generelle sundhed, holde influenzaen for dørene og lindre bronkitis. Og så er det bestemt også, hvad jeg serverer for mig selv og min familie, når vi føler os lidt sløje.
Ved regelmæssigt at drikke bouillon eller bruge det i opskrifter, kan man fremme en sund tarm og reducere inflammationer. Det er disse tarmhelende egenskaber der bl.a. er med til at styrke og støtte immunforsvaret og gendanne en sund inflammationsrespons.
Læs meget mere om bone broth og den sundheds- og skønhedsfremmende egenskaber
2. Morgefrue + gyldenris + rød solhat = super Anti-inflammatoriske & antivirale urter
Mine yndlings healende/skønhedsurter - gyldenris og morgenfrue.
Disse urter er fantastiske alene og fabelagtige sammen.⠀
De vil lindre og forebygge, når du bruger dem som varmt omslag omkring hals og nakke, eller drikker dem som te.
Morgenfrue
MORGENFRUE (eller calendula) er ikke bare en køn plante, den er en af vores mest effektfulde antimikrobielle og antivirale urter, som også indeholder nogle stærke antioxidanter. Derudover har morgenfruen vist sig via dens flavonoider at have kraftige antiinflammatoriske egenskaber. Disse flavonoider beskytter celler mod frie radikaler og pro-inflammatoriske kemiske forbindelser.
Gyldenris
GYLDENRIS (eller solidago) er en urt, der har sammentrækkende virkning på væv, hud og slimhinder (og er et godt middel mod stoppet næse). Den indeholder flavonidet quercetin, der virker som et antihistamin, og er antioxidant og antiinflammatorisk. Gyldenris er også rig på antioxidanten rutin, hvis egenskaber bl.a. hjælper med at styrke blodkar og forbedre blodcirkulationen.
Denne vand- og sveddrivende egenskab virker også helende på nyrer og blære. I følge traditionel kinesisk medicin er nyrernes sundhed grundlæggende for et generelt godt helbred og vitalitet.
Denne lettere vand- og sveddrivende, hjælper også med at åbne porerne og frigive varme gennem huden.
Gyldenris’ anti-inflammatoriske og anti-mikrobielle egenskaber gør den også ganske lindrende.
Ecinacea
ECINACEA også kaldet rød solhater en af de allerbedst dokumenterede naturlægemidler. Forskning og undersøgelser viser tydeligt vist at echinacea har direkte anti-virale og anti-bakterielle effekt på mange af de mikroorganismer, som forårsager forkølelse, influenza og andre infektionssygdomme i øvre luftveje.
Nøglesubstanser i planten, kaldet alkylamider, binder sig til en receptor (cannabinoid CB2), der findes på immunforsvarets celler. Denne receptor kontrollerer frigivelsen af et bakteriebekæmpende stof, kendt som TNF-alpha.
Echinacea kan ikke bare bekæmpe, men også forebygge virusinfektioner. Seneste forskning har vist at disse alkymider forbereder TNF-alpha cellerne, og holder dem skarpe og vågne overfor virus- og bakterieangreb – at alkylamiderne har en direkte indvirkning på immunforsvarets evne til ”råbe om hjælp” eller tiltrække andre virus- og bakteriebekæmpende celler, når en infektion er under opsejling.
Disse alkymider er ganske intelligente og adaptogene. Dvs. at de tilpasser sig kroppens tilstand. Hvis ens immunforsvar er velfungerende, vil echinacea have en relativ lille effekt, da det nemlig ikke tvinger immunforsvaret til at yde over 100 %, og man undgår derved overstimulering. På den anden side, hvis ens immunforsvar er mindre velfungerende, fx som følge af stress, dårlig kost eller ved gentagne forkølelser og infektioner, så vil man opleve en større effekt.
Hvordan man bruger urterne
Lav te af urterne og drik 1-2 kopper om dagen, når der er behov, eller brug teen som omslag på huden eller som dampbad. Dette vil ikke kun hjælpe med at lindre ømme kirtler, muskler, led og hals, men også give din virus kamp til stregen.
Te af morgenfrue og gyldenris
BLAND:
2-3 dl kogende vand
1-2 spsk. Gyldenris
1-2 spsk. Morgenfrue
Valgfrit: 1 tsk. Echinacea
Lad teen trække i fem minutter og sig urterne fra.
Brug:
Kom vaskeklude eller et stk. bomuldsstof ned i den varme urtete.
Læg det urtevædede, varme klæde rundt om nakke og hals.
Når klædet er kølet ned til kropstemperatur, dypper man det i den varme te igen og gentager.
Lav behandlingen i 10-20 minutter.
Du kan gentage behandlingen så ofte du har lyst – jo mere jo bedre.
Tip. Du kan lige vifte kluden lidt frem og tilbage inden du lægger den på huden, hvis den er for varm.
Damp ansigtet over et vandbad
Denne måde at bruge urterne på er en slags ansigtssauna, som kan hjælpe med løsne blokerede bihuler, men er også en måde at trække de helende urter ind i kroppen på.
Tip. Fem dråber pebermynte, teatree- eller rosmarinolie kan øge effekten af denne behandling.
DETTE SKAL DU BRUGE:
En stor skål, der kan tåle høj varme.
Håndklæde
1-2 spsk. urter (morgenfrue og gyldenris eller bare en dem)
Kogende vand
Stopur eller æggeur
SÅDAN GØR DU:
Placer urter (og evt. æteriske olier) i skålen.
Hæld forsigtigt det varme vand over dem.
Sæt uret.
Læn ansigtet i SIKKER AFSTAND over dampen, og læg et håndklæde over baghovedet for at holde dampen inde.
Hold hovedet over dampbadet i 2-5 minutter – og ikke længere end 10-15 min. pr. session.
Træk vejret langsomt og dybt gennem næsen.
Afslut med at duppe ansigtet med et rent håndklæde.
Du kan gentage vandbadet to eller tre gange om dagen, hvis du stadig har symptomer.
Lindrende te til forårsforkølelse
Bland:
2 dl kogende vand
1 tsk. lakrisrod
1 tsk. Gyldenris
1 tsk. Morgenfrue
1 tsk. Echinacea
Lad teen trække i fem minutter og sig urterne fra.
Denne te er fuld af de bedste anti-virale og antibakterielle urter, og den smager virkelig dejlig - ikke mindst på grund af lakridsroden som bidrager med at lindre hoste og ondt i halsen.
Brug 1 tsk. af hver urt til 2-3 dl. kogende vand.
3. Næseskylning
Neti er en teknik, der er blevet brugt af yogier til at forblive sygdomsfri.
Og de gamle danske fiskere brugte også neti (på en lidt mere lavpraktisk måde) ved at snuse saltvand op fra hånden og spytte det ud gennem munden, og hævdede, at de på den måde undgik forkølelser.
Næseborene er vores første værn mod bakterier, forurening, allergener og andre irritationsmidler, så det er vigtigt at holde dem rene og funktionsdygtige.
Hvad neti gør
Neti renser og fugter slimhinderne, skyller slim, støv, pollen og andre allergener og bakterier ud fra næse og bihuler, åbner op for uhindret vejrtrækning og stimulerer immunfunktionen.
En Netikande hjælper også til med at opnå dybere vejrtrækning i yogastillingerne og i pranayama. Mystisk set åbner neti op for kanalerne til det tredje øje, og fremmer dybere meditation.
Saltvandsforholdet til neti
Brug disse forhold, for de passer til din egen krops saltforhold:
½ - 1 tsk salt (jeg bruger Himalaya salt) til 5 dl kogt vand afkølet til kropstemperatur.
Du kan også polstre blandingen med 1/2 tsk natron - det vil gøre den lidt blidere inde i næsen.
VANDET
Brug enten destilleret vand. Det kan finde i de fleste supermarkeder, der hvor du også finder rengøringsmidler eller i Matas.
Eller brug kogt postevand (lad det afkøle før brug.)
Sådan bruger du din netikande
Kog vandet og opløs saltet og evt. natron i det.
Lad vandet afkøle til kropstemperatur inden du hælder det i næsen.
Læn dig over vasken.
Tilt hovedet ca. 45 grader.
Placer tuden i dit højre næsebor og træk nu vejret gennem munden.
Saltvandet vil løbe ind gennem højre næsebor og ud gennem det venstre.
Hvis vandet skulle finde på at løbe ned i halsen, kan du bare spytte ud og pudse næsen.
Gentag processen gennem venstre næsebor.
Brug neti dagligt, sålænge du har symptomer.
Brug en kandefuld til hvert næsebor (ca. 2,5 dl til ét næsebor).
Og mens vi er oppe i næsen ...
4. hold op med at pille næse og vask dine hænder
(Mor har ret igen…)
Stop lige dig selv et øjeblik inden du starter gravearbejdet, for når du stikker din finger ind i det område, kan det faktisk gøre dig syg. Dine hænder, fingre og især undersiden af neglene er nemlig arnested for bakterier.
De bakterier der forårsager forkølelse og influenza skal have en vej ind til din krop, for at kunne inficere dig, og her er næseborene blandt de få kanaler, der kan give mikroorganismer adgang til indersiden af din krop.
Hvis du har været ude og omkring hele dagen, og kørt med offentlig transport, været i butikker og rørt ved håndtag og rækværk - og du herefter beslutter at føre din bakteriebelagte finger op i næsen, så er det faktisk det samme som at sutte på den.
At vaske dine hænder er derfor også dit første værn mod infektioner. Brug varmt vand og sæbe og vask hænderne grundigt. Hvis du ikke har adgang til sæbe og vand, er et hånddesinfektionsmiddel den næstbedste indsats.
En god strategi er at vaske hænderne før måltider og efter du har pendlet eller været i andre offentlige rum, som fitnesscenter, supermarked eller bibliotek.
Regelmæssig rengøring af din mobiltelefon er også et smart træk.
5. Pebermynte- og tea treeolie
Jeg anbefaler stort set alle at have disse to æteriske olier på lager derhjemme.
Som de fleste urter fungerer olierne også godt alene, men når man bruger dem sammen skabes en større synergi.
PEPPERMYNTE har betydelige antimikrobielle og antivirale egenskaber, og er en af de bedste æteriske olier til smertestillelse og lindring af hovedpine. Pebermynte kan hjælpe med at åbne luftvejene, løsne blokerede bi- og pandehuler. Den er en af de bedste æteriske olier mod forkølelse, influenza, hoste, bihulebetændelse, astma, bronkitis og andre åndedrætsproblemer.
TEA TREEOLIE er en af de bedste antibakterielle æteriske olier, og mange medicinske studier har dokumenteret oliens evne til at dræbe mange forskellige bakterier, vira og svampestammer. Og den er også glimrende til at få løsnet hosten.
Hvordan man kan bruge pebermynte- og tea treeolier til at lindre og forebygge influenza
Lav en massagesalve af kokosolie med pebermynteolie og tea treeolie i.
HJEMMELAVET MASSAGESALVE
Denne olieblanding trænger dybt ind i musklerne, den er beroligende, og hjælper med at bekæmpe vira og infektioner i kroppen.
HVAD DU SKAL BRUGE:
1 dl kokosolie
15 dråber pebermynteolie
15 dråber tea treeolie
glaskrukke med låg.
SÅDAN GØR DU:
Kom alle olierne i en krukke.
Bland dem godt.
Holder sig friskest i køleskab.
BRUG. Du kan massere den på nakke, bryst eller herpessår.
Hovedpine
Du kan bruge pebermynteolie som naturlig hovedpinelindring, ved at putte 2-3 dråber på tindinger, pande og nakkeknuden.
Aromaterapi
Pebermynte- og tea tree-olier er anti-mikrobielle, og når de dampes ud i et lokale, kommer de aktive stoffer i olierne i direkte kontakt med de luftbårne patogener, før de kan nå at invadere kroppen.
Disse æteriske olier kan også bruges til at styrke immunsystemet. Aromaterapi kan også hjælpe med at holde luftveje fugtige og sunde
Du kan læse mere om hvordan dufte kan rense luften og hvordan aromaterapi påvirker kroppen i mit indlæg om smudging.
Jeg har købt min diffuser, som du kan se på den lille video, hos Amazon.
Varmt svøb
Et varmt svøb er en meget nyttig måde at bruge æteriske olier på til at lindre, berolige og helbrede.
DETTE SKAL DU BRUGE:
En varmesikker skål med kogende varmt vand.
Et par dråber pebermynte- eller tea treeolie, eller en blanding af begge olier (4-5 dråber i alt).
Et stykke bomuldsklud eller en vaskeklud.
SÅDAN GØR DU:
Dyp kluden i vandet og pres det overskydende vand ud.
Læg derefter kluden rundt om halsen, indtil den er afkølet til kropstemperatur og gentag processen.
Udfør behandlingen i ca. 10-20 minutter.
Gentag behandlingen så ofte som du vil - jo mere jo bedre.
Tea Treeolie og Pebermynteolie - lidt forholdsregler
Olierne anses generelt for sikre, når de anvendes i aromaterapi og på huden, og forårsager sjældent bivirkninger, men hvis du har følsom hud, er det muligt, at du vil kunne få en reaktion.
Hold olierne væk fra direkte og ufortyndet kontakt med øjne, kontaktlinser, næsebor og delikate hudområder.
Jeg anbefaler ikke at bruge olien i ansigtet eller på brystet af spædbørn eller småbørn, fordi det kan give hudirritationer.
Duftene har en mentolagtig kølende effekt, som muligvis kan give en svagt brændende fornemmelse, hvis man bruger for meget ad gangen. Fortynd altid olierne med en planteolie som fx kokosolie eller olivenolie medmindre du bruger få dråber i forbindelse med hovedpine, herpessår etc.
Pebermynteolie er ret sikker at indtage oralt få dråber ad gangen, men for store mængder kan være giftigt, så husk at man kommer langt med en lille smule - alt hvad du behøver er 1-2 dråber ad gangen. For nogle mennesker kan indtagelse af pebermynteolie forårsage bivirkninger som fx halsbrand, rødmen, mundsår og hovedpine.
Du bør ikke sluge tea treeolie. Hvis du bruger det i forbindelse med noget mundhygiejne, skal du spytte det ud bagefter.
Når du køber æteriske olier så tjek, at det er 100 procent rene olier du køber. Kontrollér altid etiketten.
6. Gurkemeje, ingefær og hvidløg
De tre musketerer. Gurkemeje, ingefær og hvidløg. Brug disse tre superfødevarer i din madlavning så ofte som muligt, det vil gavne både krop, hud og hjerne.
Gurkemeje
Gurkemeje indeholder bioaktive stoffer, der har medicinske egenskaber, og mange gurkemejestudier viser, at denne rod har betydelige sundhedsfremmende egenskaber for krop og hjerne.
Og som et naturligt antibiotisk middel kan gurkemeje hæmme vækst af bakterier, svamp og vira.
Sådan forbedrer man kroppens optagelse af gurkemeje
DRYS MED SORT PEBER. En af de primære aktive ingredienser i gurkemeje er curcumin, det er dette stof, der har de kraftige antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Curcumin absorberes imidlertid ikke så let af kroppen, men man kan hjælpe det på vej med stoffet piperin, som findes i sort peber. Piperin kan øge mængden af den curcumin, som kroppen kan optage. Så kom lidt peber ved, når du har med gurkemeje at gøre.
TILFØJ LIDT FEDT: Gurkemeje er fedtopløselig og optages meget bedre, når det indtages sammen med noget fedt, som fx kan være kokos- eller mandelmælk.
OPVARM: Varme siges at øge opløseligheden af curcumin med 12 gange, hvilket også kan øge dets biotilgængelighed i kroppen.
Hvidløg og ingefær
Både hvidløg og ingefær er stærke urter, der kraftigt kan lette en forkølelse eller influenza. Hvidløg hjælper med at styrke immunsystemet ved at angribe en infektion, mens ingefær hjælper mod kvalme. Kom lidt ingefær og hvidløg i dine madretter for at øge din modstandskraft mod influenza og forkølelser.
Flere tips:
Spis rå hvidløg. Hak et fed hvidløg i småstykker, lad det stå i 5-10 minutter, slug det herefter med vand eller en blanding af citronsaft og vand.*
Drik ingefærte. Drik dagligt en kop ingefærte lavet af friskhakket ingefær, lidt citronsaft, kogende vand og en teskefuld honning.
Gylden mælk. En god måde for kroppen at få gurkemejens helbredende curcumin på, er som nævnt ovenfor, når du blander det med lidt olie og peber. Gylden mælk er en meget velsmagende og meget helbredende drik.
For et hurtig gurkemejefix. Bland 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie med en knsp. peber og 1 tsk. gurkemejerpulver. Slug som shot og skyl efter med vand.
Prøv denne fantastiske helse-power-drink
*) Hvidløg indeholder nogle meget gavnlige svovlforbindelser, der påvirker dannelsen af signalmolekyler i form af gas som nitrogenmonoxid (NO) og hydrogensulfid (H2S), som produceres naturligt i kroppen.
Disse signalmolekyler spiller en vigtig rolle i cellekommunikation, og er med til at opretholde homøostase eller ligevægt – og i forbindelse med mange sygdomme kan man registrere ændrede niveauer af dem.
Forskning viser, at indtag af hvidløg øger produktionen af signalmolekylerne, og det antages derfor at være den mest almindelige mekanisme for hvidløgs gavnlige effekt. Ikke mindst er der inden for de senere år kommet øget opmærksom om den rolle H2S har for celledeling og programmeret celledød (apoptose). Kilde.
Når man lader det hakkede hvidløg hvile i 10-15 minutter, før man spiser det, aktiverer man enzymer, der gør de gode svovlforbindelser mere tilgængelige for kroppen.
7. D-vitamin
Det er måske en postgang for sent i december at begynde at arbejde på det indre D-vitaminlager, for det projekt giver de mest effektive resultater, når man opbygger det om sommeren, hvor det er muligt at komme i kontakt med solens vigtige og D-vitaminproducerende UVB-stråler. Disse stråler er stærkest, når solen står højest på himmelen, og det vil sige midt på dagen i sommermånederne.
Hvorfor er D-vitamin så vigtigt
D-vitaminmangel kan faktisk være en underliggende årsag til influenza. Undersøgelser har vist, at personer med de laveste D-vitaminniveauer faktisk bliver ramt betydeligt mere af forkølelse og influenza.
D-vitamin opbygger immunsystemet, da det øger antallet af de hvide blodlegemer, som spiller en vigtig rolle for kroppens forsvar mod infektioner.
Vi har brug for frisk luft og solens UVB-stråler til at opbygge et ordentligt lager af D-vitamin.
Når UVB stråler rammer vores hud, producerer kroppen D3-vitaminsulfat - en vandopløselig form for D3-vitamin. De D3-vitaminer man kan få som kosttilskud er ikke sulfonerede, og dermed ikke vandopløselige. D3-vitamin kosttilskud er afhængig af LDL-kolesterol (det såkaldte ”dårlige” kolesterol) til føre det hen til receptorer i kroppen, mens sulfoneret D3-vitamin selv kan komme rundt i kroppen. D-vitamin kosttilskud kan ikke yde de samme fordele på grund af dets manglende mobilitet og sværere optagelighed i kroppen.
Så gå ud i det gode vejr og få noget solskin på den bare hud - især om sommeren ved middagstid, når de D-vitamingivende UVB-stråler kraftigst.
Vores kroppe er designet til at få D-vitamin fra solen, som engang var den eneste adgang vi havde til at få vitaminet. Vi kan i løbet af sommeren opbygge et lager af D-vitamin i leveren til ca. tre måneder.
Brug solen terapeutisk. Det vil sige, at man får den korrekte soleksponering til at optimere sit D-vitamin-niveau. Altså, at man blotter nok af hudens overflade til at få en let lyserød farve. Den nøjagtige tid i solen er meget individuel og varierer af mange ting som hudfarve, tidspunkt på dagen, årstid, skyer, højde og alder.
Hovedprincippet er, at man bruger så meget tid det er nødvendigt under middagssolen, men at man ALDRIG må blive brændt.
Men hvis du ikke bruger tid i solen, bør du overveje at tage et D-vitamintilskud, men rådfør dig altid først med din læge, inden du starter på nyt kosttilskud.
MERE: Sikker sol og vigtigheden af at udsætte sin hud for solens stråler
8. Hvil og mediter
Meditation
Din hypofyse laver fantastiske ting, når du mediterer.
Den frigiver kroppens naturlige lykkehormoner oxytocin, dopamin, serotonin, endorfiner, afslapningsmidler plus de løse.
Alt godt som kroppen kan producere frigives, når man regelmæssigt sætter sig og tømmer hovedet for tanker.
Kortisolniveauerne minimeres, hvilket betyder, at man ikke længere er i overlevelses-, stress- eller kamp/flugt-tilstand.
Immunoglobulin A (IgA) stiger - IgA er vores primære forsvar mod bakterier og vira - og langt mere effektivt end en influenzavaccine.
Og mens man mediterer, kan man samtidig bruge sit sinds forestillingsevne til, gennem visualisering, at manifestere intentioner eller til at aktivere en helbredende respons.
Søvn
Når du falder i søvn om aftenen, kan det måske se ud som om at kroppen bare checker for natten, men mens du sover, har kroppen travlt med reparere og genoprette sig selv.
Når du får 7 til 8 timers kvalitetssøvn hver nat, giver du kroppen den tid, den har brug for til at passe på dig, herunder at producere de hvide blodlegemer, der skal bruges til at angribe vira og bakterier.
En ting ved søvn- og influenzasituationen er, at det påvirker feberen, der for det mester er en del af sygdommen. Når man føler sig flad og varm, betyder det, at kroppen er på hårdt arbejde, og fuldt beskæftiget med at kæmpe mod influenzavirusen. Feber har tendens til at stige om natten, når du sover (og sommetider også når kroppen er i total reparationstilstand).
Forbehold:
Alle oplysninger i denne blog er kun til orientering, og bør ikke tages som medicinsk rådgivning. Udtalelserne i denne blog er ikke blevet evalueret af sundhedsmyndighederne. Produkter og alle de offentliggjorte oplysninger knyttet til denne blog, er ikke beregnet til at diagnosticere, behandle, helbrede eller forebygge nogle sygdomme. Oplysningerne i denne blog kan ikke erstatte en konsultation med din læge, og skal ikke opfattes som medicinsk rådgivning. Hele indholdet af denne blog er baseret på Hanne Robinsons meninger. Ved at læse og bruge denne blog accepterer du, at bruge denne publikation udelukkende til personligt oplysende brug, og ikke som en erstatning for medicinsk eller anden professionel rådgivning.