Lav din egen firecider (opdateret)
Dette indlæg indeholder affiliate links.
Nogen kan lide det stærkt, andre bliver en kende overraskede (som du kan se i slutningen af videoen nederst…)
Denne stærke, søde, velsmagende og eddikeagtige opstrammer er et populært naturlægemiddel, fordi de heftige krydderurter i æblecidereddike-lagen virkelig en meget kraftfuld, let beroligende og antiinflammatorisk drik.
At nappe et shot firecider er en nem og effektiv måde at stimulere sin fordøjelse og støtte kroppens naturlige helingsprocesser på. Og så får den hurtigt varmen tilbage i kroppen på kolde dage.
Hvad er firecider
Fire Cider er en drik lavet på citroner, ingefær, hvidløg, løg, peberrod, gurkemeje og chilier, der har trukket i æblecidereddike i fire til seks uger eller mere.
MERE: Probiotika: fordele, fermentering og kosttilskud
Opskrift på firecider
Det er med firecider som med frikadeller, ethvert hjem har sin egen udgave, og ingredienserne kan skifte fra år til år afhængigt af, hvornår man brygger den, og hvad man har i viktualierummet.
Standardingredienser er dog æblecidereddike, hvidløg, løg, ingefær, peberrod og chilier, men man kan smide masser af andre urter i også.
Jeg har fundet en ny opskrift i Holly Davis’ bog “Ferment”, som jeg synes er virkelig god. Min oprindelige opskrift fra februar 2019 er lige lovlig stærk for mange, så den har jeg rykket længere ned i teksten ↓.
30 g. almindelige løg
4-5 fed hvidløg (pillede)
3 spsk. frisk revet peberod
3 spsk. frisk revet ingefær
1 spsk. frisk revet gurkemeje
Saft og revet skal fra 1/4 stor citron
1 rød chili (udkernet og skåret over på tværs)
1 dl rå honning
5 dl æblecidereddike
Sådan gør du:
Hak løg og hvidløg fint
Kom alle ingredienserne undtagen æblecidereddiken i et rent patentglas med gummiforsegling.
Hæld æblecidereddike over ingredienserne til de er helt dækkede - og lidt til.
Rør ingredienserne sammen.
Luk glasset.
Opbevar ved stuetemperatur i 2-4 uger.
Ryst glasset ofte - ideelt en gang om dagen.
Si urterne fra eddiken efter ca. 1 måned.
Opbevar fire cideren i luftæt flaske eller krukke i køleskabet i 12 måneder eller mere.
Tip: Krydr mayonnaiser og dressinger med lidt fire cider. Det giver et ekstra “bid”.
Min første fire cider opskrift:
Udstyr:
Ingredienser:
4 cm frisk økologisk ingefær (riv)
1/3 dl økologisk peberrodsrodpulver eller frisk revet
1 mellem økologisk løg, hakket
8 fed hvidløg, knust eller hakket
Citronskal og saft fra 1 økologisk citron
2 spsk. af tørrede rosmarin
1 spsk. økologisk gurkemejepulver - eller frisk revet
1 spsk. tørret økologisk chili
1/4 tsk. økologisk cayenne
Økologisk æblecidereddike
1/2 dl rå honning eller efter smag
Fremgangsmåde
Klargør rødder, frugter og urter og placér dem i en krukke med patentlukning.
Hæld æblecidereddike i indtil alle ingredienserne er dækkede og eddiken når ca. toppen af krukken.
Omryst godt.
Opbevar på et mørkt, køligt sted (køleskab) i en måneds tid og husk at ryste hver dag.
Brug et stykke ostelærred eller andet tyndt stof til at si urterne fra eddiken efter en måned.
Tilsæt honningen og rør eller ryst, indtil den er indarbejdet.
Smag din cider til og tilsæt evt. mere honning, indtil du når den ønskede sødme.
Andre gode urter man kan bruge:
Disse økologiske urter og krydderier er også skønne at tilføje til sin fire cider:
Timian, hyben , stjerneanis, schisandrapulver, persille, oregano, peberkorn, hele chilier, jalapenos, appelsiner, grapefrugter, limefrugter.