Hjemmelavet kimchi

kimchi.jpeg

Kimchi er i familie surkål, og er det koreanske bud på fermenterede grøntsager. Hovedingrediensen er kinakål, som man blander med andet grønt og krydderier som radiser, gulerødder, hvidløg, ingefær, løg, havsalt, fiskesauce og tørret chili.

Dette indlæg indeholder affiliate links

Opskrift på Kimchi

Udstyr

  • Skarp kniv

  • Engangshandsker

  • Stor skål til at massere og blande i

  • 2 liters patentglas til fermenteringen

 

læs Mere om probiotika:

ingredienser

  • 1 stort kinakål

  • 2 spsk havsalt eller Himalaya-salt

  • 3 gulerødder

  • 3 forårsløg

  • 1 lille kinaradise (japanræddike)

  • 4 fed hvidløg

  • 5 cm ingefær,

  • 1 tsk. knust rød chili peber.

Fremgangsmåde

  1. Rengør alle grøntsagerne.

  2. Fjern et af de ydre blade af kinakålen, skyld det og læg det til side.

  3. Skær stokken af kålen, og del hovedet i kvarte, som du hakker i 4-5 cm store stykker.

  4. Læg kålstykkerne over i en stor skål, drys med saltet og bland salt og kål med rene hænder.

  5. Lad kålen hvile i 30 minutter, mens saltet trækker væske fra kålen.

  6. Riv gulerødderne (skrald dem, hvis de ikke er økologiske).

  7. Skær forårsløgene i ca. 2 cm store stykker.

  8. Skær toppen af kinaradisen skræl den og skær den i tynde skiver.

  9. Hak hvidløgene.

  10. Skræl ingefæren og riv eller hak den.

  11. Massér kålbladene for at frigøre mere saft - ca. 5-10 minutter.

  12. Tag handsker på, så du undgår at blive brændt af chilien.

  13. Tilsæt de øvrige ingredienser og mix det hele sammen.

  14. Masser lidt igen for at frigive mere væske.

  15. Flyt kimchiblandingen over i patentglasset og pres hele godt ned i glasset, indtil alt er dækket helt af saltlagen.

  16. Find de yderste kålblade frem og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde.

  17. Læg dem omhyggeligt ned over kålen i patentglasset, og pres det hele ned under lagen. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det og stil det til at fermentere et skyggefuldt sted ved stuetemperatur.

  18. Lad det fermentere i 7-21 dage, ideelt set ved 18 til 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.

  19. Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner.

  20. Smag på din kimchi efter 3 dage, prøv at have lidt tålmodighed, den bliver efter min mening bedst efter en tre ugers tid i både konsistens og smag.

  21. Når du synes din kimchi er klar, så flyt den til et koldere opbevaringssted fx køleskabets øverste hylde.

Brug

Server kimchi til kød- og fiskeretter eller sammen med ris eller andre grøntsager.

Generelt om fermentering

  • Start langsomt. Hvis du ikke er vant til at spise fermenterede fødevarer, så start langsomt og væn maven til stille og roligt.

  • Den ideelle temperatur for lakto-fermentering af frugt og grønt er 22 grader.

  • Smag på varerne. Der er ikke noget særligt øjeblik, hvor en fermentering er "klar" - det er efter personlig smag. Efter en til to dage, vil gæringen udvikle skarp smag. Start med at smage efter 2-3 dage, og fortsæt med at smage hver dag, indtil det har fået den syrlighed som du ønsker. Et meget godt tegn på, at grøntsagerne er klar, er en eddikeagtig duft, når du åbner krukken, og der stiger bobler op ad glasset inderside, når man banker på det eller flytter det.

  • Bemærk. Hvis nogle af grøntsagerne kommer op over væsken, kan de udvikle et lag af mug. Skrap det af eller fjern de ramte dele og sørg for, at de andre grøntsager holdes under væsken. Skimmelsvampen er harmløs og vil ikke ødelægge fermenteringen.


Flere fermenteringsopskrifter: