Kraut med rødkål og ingefær
Dette indlæg indeholder affiliate links
Dette er en lækker variation af den traditionelle surkål. Ingefæren giver lige smagen et ekstra pift.
Jeg fandt opskriften i Holly Davis’ bog - Ferment, som er en ret skøn fermenteringsbog fordi, den byder på så mange gode gamle råd, viden og både anderledes og klassiske fermenteringsopskrifter fra drikke til surdejsbrød.
Denne opskrift er guf for tarmene. Den fermenterede kål, er lettere at fordøje på denne måde end rå eller kogte. Derudover har den naturlige probiotika og mælkesyren, der top forbedrer tarmsundheden.
Spis denne fermenteret kål til frokost eller aftensmaden som tilbehør eller i stedet for salt. Den passer godt sammen med næsten alt.
Server til kød- ægge- og fiskeretter eller sammen med ris eller andre grøntsager.
Server til kød, æg, fiskeretter eller med ris eller andre grøntsager.
MERE: Hvorfor hemmeligheden til lykke og sundhed ligger i antallet af bakterier i vores kroppe
Opskrift på Kraut med rødkål og ingefær
Udstyr
Skarp kniv
Engangshandsker (valgfrit)
Stor skål til at massere og blande i
2 liters patentglas til fermenteringen
Ingredienser
1 rødkålshoved (550 g)
1 stort stykke ingefær ginger, fint revet
2% salt (11 g.)
Fremgangsmåde
1. Rengør grøntsagerne.
2. Fjern et par af de ydre blade af kålen, skyld og læg til side.
3. Skær kålhovedet i halve, fjern den inderste kerne fra hver halvdel, og snit kålen i 1 cm brede strimler.
7. Vej kål og ingefær og kom dem i en stor skål.
8. Tilsæt 11 g. salt (eller 2% af grøntsagernes vægt).
9. Læg kræfter i og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder (eller brug engangshandsker), til kålen afgiver sin saft. Cirka 5 til 10 minutter.
10. Flyt blandingen over i et patentglas, fyld glasset op, og pres det hele godt ned i glasset, indtil alt er dækket fuldstændig af saltlagen.
11. Find de yderste kålblade frem og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde.
12. Læg kålbladene som et låg over blandingen i glasset, så du skaber et nedadgående tryk, når du lukker glasset, og al kålen lægger sig under lagen.
13. Fermentér et skyggefuldt sted i 7-21 dage, ideelt set ved 18 til 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
14. Der begynder langsomt at komme lidt bobler, så efterhånden lidt flere. Når boblerne igen begynder at stilne af, så er det tid til at smage på kålen. Kålen bliver rigtig sur efter en måneds tid. Men smag indtil du selv synes, at den har ramt en surhedsgrad, der passer dine smagsløg.
15. Når du synes din kraut i er klar, så flyt den til et koldere opbevaringssted fx køleskabet.
16. Glasset skal åbnes hver dag i begyndelen for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner.
Generelt om fermentering
Start langsomt. Hvis du ikke er vant til at spise fermenterede fødevarer, så start langsomt og væn maven til stille og roligt.
Den ideelle temperatur for lakto-fermentering af frugt og grønt er 22 grader.
Smag på varerne. Der er ikke noget særligt øjeblik, hvor en fermentering er "klar" - det er efter personlig smag. Efter en til to dage, vil gæringen udvikle skarp smag. Start med at smage efter 2-3 dage, og fortsæt med at smage hver dag, indtil det har fået den syrlighed som du ønsker. Et meget godt tegn på, at grøntsagerne er klar, er en eddikeagtig duft, når du åbner krukken, og der stiger bobler op ad glasset inderside, når man banker på det eller flytter det.
Bemærk. Hvis nogle af grøntsagerne kommer op over væsken, kan de udvikle et lag af mug. Skrap det af eller fjern de ramte dele og sørg for, at de andre grøntsager holdes under væsken. Skimmelsvampen er harmløs og vil ikke ødelægge fermenteringen.