Fermenterede rødbeder & timian
Dette indlæg indeholder affiliate links.
Så går det løs i det lille køkken igen. Jeg er fermenteringstosset i øjeblikket. Måske er det vejret. Man har jo ikke set meget til solen de sidste par måneder, så ud over at være doven og tænksom, fermenterer jeg.
At være nordboer om vinteren er godt nok udfordrende for det gode humør. De klamkolde temperaturer, og det manglende lys gør det ikke nemt at sprudle. Men de hjemmeproducerede bakterier, i forskellige udgaver, der brygger i mit køkken (kombucha, salsa, yoghurt, sauerkraut ...), løfter mit humør (og mit immunforsvar) - ikke på grund af selve madlavningsaktiviteten - nej, det er dét at spise dem, der gør det, fordi de øger mit serotoninniveau – lykkehormonet.
En supernem og sund fermenteringsopskrift som jeg har fundet på Aarstidernes hjemmeside. Rødbeder og timian komplimenterer hinanden virkelig godt.
MERE: Probiotika: fordele, fermentering og kosttilskud
Opskrift
En billig og nem fermenteret drik, der har blod- og leverrensende egenskaber.
Udstyr:
Ingredienser:
Foretræk økologiske ingredienser, hvis muligt.
20 g salt (20 g groft havsalt til 5 dl. vand = 4% saltlage)
15 g hvidløg
10 g timian (frisk)
1 laurbærblad
550 g rødbeder
50 g hvidkål eller rødkål (bruges til at starte fermenteringen)
Et par af de yderste blade fra kålen.
10 g peberkorn
Fremgangsmåde:
Skyl rødbederne grundigt.
Pil hvidløget, vej af og læg de hele fed i bunden af patentglasset. Kom timian, peberkorn og laurbærbladet i glasset.
Hak kålen i en foodprocessor eller blender, til den er helt blød og glat i konsistensen. Du kan også nøjes med at hakke kålen meget fint i hånden.
Skær toppen af rødbederne, skræl dem og skær dem i tern eller skiver.
Vej kålen og rødbederne af og kom det i patentglasset.
Bland saltlage ved at tilsætte 20 g salt til 1 dl kogende vand. Rør det godt sammen, så saltet opløser sig, og
Tilsæt så de resterende 4 dl koldt vand, så lagen får stuetemperatur.
Hæld lagen over rødbederne og de øvrige ingredienser i glasset, så alt er dækket af lagen.
Skyld og fold to af de yderste kålblade og pres dem ned under lagen.
Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det og stil det til at fermentere et skyggefuldt sted.
Lad rødbederne fermentere i 5 til 7 dage, ideelt set ved 18 til 20 grader. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
Åbn glasset en gang hver dag for at frigive det kuldioxidtryk, som fermenteringsprocessen danner.
Smag på rødbederne efter 5 dage eller før, afhængigt af temperaturen. Smag på dem indtil den 7. dag, hvor de bør være klar.
Stil rødbederne på køl. De er nu spiseklar.
Brug:
Er skøn til ris, kartofler, kød, æg og fisk.
Generelle tips om fermentering:
Start langsomt. Hvis du ikke er vant til at spise fermenterede fødevarer, så start langsomt og væn maven til stille og roligt.
Den ideelle temperatur for lakto-fermentering af frugt og grønt er 22 grader.
Smag på varerne. Der er ikke noget særligt øjeblik, hvor en fermentering er "klar" - det er efter personlig smag. Efter en til to dage, vil gæringen udvikle skarp smag. Start med at smage efter 2-3 dage, og fortsæt med at smage hver dag, indtil det har fået den syrlighed som du ønsker. Et meget godt tegn på, at grøntsagerne er klar, er en eddikeagtig duft, når du åbner krukken, og der stiger bobler op ad glasset inderside, når man banker på det eller flytter det.
Bemærk. Hvis nogle af grøntsagerne kommer op over væsken, kan de udvikle et lag af mug. Skrap det af eller fjern de ramte dele og sørg for, at de andre grøntsager holdes under væsken. Skimmelsvampen er harmløs og vil ikke ødelægge fermenteringen.