Hvordan man laver rødbedekvass
Dette indlæg indeholder affiliate links.
Hvad er Kvass
Kvass er en ældgammel fermenteret drik, der stammer fra Østeuropa/Rusland. Den er traditionelt blevet lavet gennem gæring af rug eller byg. Man kan også lave den bare af rødbeder, frugter eller andre rodgrønsager. Kvass bliver fermenteret med lactobacillus bacterier. Denne version har blod- og leverrensende egenskaber.
MERE: Probiotika: fordele, fermentering og kosttilskud
opskrift på Rødbedekvass
En billig og nem fermenteret drik, der har blod- og leverrensende egenskaber.
Udstyr
Ingredienser
Foretræk økologiske ingredienser, hvis muligt.
2-4 rødbeder
1/2 dl valle eller saft fra hjemmelavet surkål/kraut (se her hvordan man laver valle)
1 spsk havsalt eller himalayasalt
Rent vand
1 appelsin (valgfrit)
1,5 tsk. revet ingefær (valgfrit)
NB! Hvis man hverken har surkålssaft eller valle, kan man fordoble mængden af salt i stedet, det vil bare give en længere fermenteringstid.
Fremgangsmåde
Vask og skræl rødbederne (hvis rødbederne er økologiske kan man lade skralden blive på).
Hak rødbederne i mindre tern.
Læg bederne i krukken.
Tilføj revet ingefær.
Skær halvdelen af appelsinen i 1 cm tykke skiver.
Pres saften fra den anden halvdel af appelsinen ud over rødbederne.
Tilsæt salt, valle eller surkålssaften.
Fyld krukken op med vand.
Luk eller dæk krukken med et stykke stof.
Stil krukken et skyggefuldt sted ved stuetemperatur i 2 dage.
Flyttes herefter til køleskab.
Brug
Drik den som du har lyst.